Strona główna Tagi NULL

NULL

EKSPANSJA ŻURAWEK (CZ. I)

Znane od dawna żurawki (Heuchera sp.) stały się w ostatnich 10 latach jednymi z ważniejszych bylin o ozdobnych liściach. Wykorzystywane są obecnie nie tylko tradycyjnie — do sadzenia w ogrodach — ale coraz częściej do towarowej produkcji kwiatów, a zwłaszcza tak zwanej zieleni ciętej. Używane są także do modnych ostatnio wielogatunkowych kompozycji tarasowych, w których do pojemników sadzi się rośliny jednoroczne wraz z bylinami i niekiedy krzewami.

NAGRODA GOSPODARCZA PREZYDENTA RP DLA „SĄDECKIEGO BARTNIKA”

20 czerwca, podczas uroczystego koncertu z okazji ,,Dnia Polskiego" na Międzynarodowych Targach Poznańskich, Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Aleksander Kwaśniewski wręczył Nagrody Gospodarcze Prezydenta RP. Nazywane polskimi Noblami gospodarczymi wyróżnienia przyznawane są od 1998 roku. Na posiedzeniu 11 kwietnia 2005 roku Kapituła wybrała 25 nominowanych w 8 kategoriach. Z tego grona prezydent A. Kwaśniewski przyznał Nagrodę Gospodarczą dziesięciu laureatom. Wśród nich znalazło się

WIEŚ BLIŻEJ MIASTA

Pod takim hasłem 4–5 czerwca 2005 r. w Krakowie odbyła się zorganizowana przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach impreza plenerowa "AGRO KRAK 2005"....

DLACZEGO WARTO NAWOZIĆ PLANTACJE TRUSKAWEK PO ZBIORACH?

Mimo wzrastającego zainteresowania nowoczesnymi technologiami produkcji truskawek, w Polsce wciąż dominuje tradycyjna uprawa gruntowa. Jednakże i w tej tradycyjnej technologii wprowadza się coraz częściej nowe elementy, a zwłaszcza wykorzystanie sadzonek frigo oraz wprowadzanie nowych odmian przeznaczonych przede wszystkim do produkcji owoców deserowych. Jednocześnie coraz więcej uwagi przywiązuje się nie tylko do wszelkich zabiegów mających na celu zwiększenie plonowania roślin, lecz także do tych decydujących o jakości owoców, zwłaszcza ich wielkości, jędrności oraz barwie skórki.

JAKOŚĆ KWIATÓW PĘDZONYCH TULIPANÓW A WARUNKI UPRAWY CEBUL

Jakość kwiatów uzyskanych podczas pędzenia we wczesnych terminach — gdy konieczne są wysokie nakłady finansowe (preparowanie cebul, ogrzewanie szklarni) — ma istotne znaczenie dla osiągnięcia zadowalających zysków. Zależy ona w dużej mierze od jakości cebul użytych do pędzenia, a ta z kolei — od warunków ich uprawy.

W „DOBRYM GRONIE” O POMIDORACH

W warszawskiej siedzibie Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej (BPCC) zorganizowano 15 czerwca pierwsze z zaplanowanych jako cykliczne spotkań pod hasłem "Dobre grono". Ich celem ma być...

CZY CYTRUSY I BANANY ZAGRAŻAJĄ POLSKIM OWOCOM?

Cytrusy i banany to najważniejsze owoce importowane do naszego kraju. Gdy Polska nie była członkiem UE, ceny tych produktów, zwłaszcza bananów, były zwykle na tyle atrakcyjne dla polskich konsumentów, że często wybierali je zamiast krajowych jabłek czy truskawek. Import bananów do Polski rośnie od początku lat 90. ub. wieku. W 1999 r. spożycie bananów było u nas 30 razy większe niż w 1988 r. Ostatnio obserwuje się jednak zahamowanie spożycia niektórych owoców importowanych, głównie pomarańczy, cytryn i bananów. Wynika to częściowo z nasycenia popytu, zwłaszcza w grupie konsumentów zamożnych.

PRODUKCJA BRZOSKWIŃ I MORELI W REGIONIE SANDOMIERSKIM

Pierwsze sady morelowe w regionie sandomierskim założyli cystersi na początku XII wieku. Prócz moreli, uprawiali oni śliwy i winorośl. Z biegiem czasu gospodarnych zakonników z Koprzywnicy zaczęli naśladować okoliczni rycerze, później plantacje te otaczały okoliczne dwory szlacheckie, by w końcu trafić do gospodarstw chłopskich. Na przełomie XIX i XX wieku w wielu z nich produkowane morele i śliwki suszono, a następnie sprzedawano na okolicznych jarmarkach. Zupełnie inaczej przedstawia się historia uprawy brzoskwiń. Jest to jeden z najmłodszych gatunków w tym regionie. Pierwsze sady zostały założone przed 25 laty. Do prekursorów uprawy tego gatunku należeli Felicjan Gołębiewski z Pęchowa w gminie Klimontów i Henryk Zdyb wieloletni dyrektor Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego w Lipowej. Intensywne nasadzenia brzoskwini zakładane są dopiero od około 10 lat.

O ANTURIUM W KALISKIEM (CZ. I)

Po trzech latach przerwy Klub Producentów Anturium wrócił do dobrej tradycji wyjazdowych spotkań w poszczególnych rejonach kraju i odwiedzania działających tam gospodarstw członków tej organizacji. Tegorocznym celem szkoleniowej wycieczki były okolice Kalisza, które słyną przede wszystkim z produkcji pomidorów szklarniowych. Jak się okazuje, region ten może być także kojarzony z uprawami anturium. Znaleźć je można, na przykład, u Ilony i Pawła Orłowskich w Mącznikach, gdzie 27 maja rozpoczęła się wspomniana, dwudniowa wycieczka KPA. Spotkanie w tym gospodarstwie służyło nie tylko "podglądaniu" tamtejszej produkcji (fot. 1), ale i dyskusji będącej kontynuacją marcowej konferencji klubu w Skierniewicach (czyt. HO 6/2005).

MAMY PROFESJONALNY ZWIĄZEK SADOWNIKÓW

Korzystając z przerwy w obradach walnego zebrania delegatów Związku Sadowników Rzeczpospolitej (czyt. HO 7/2005) poprosiłem przewodniczącego ZSRP Mirosława Maliszewskiego o kilka zdań dla "Hasła Ogrodniczego".