Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik”
Jest to firma rodzinna Anny i Janusza Kasztelewiczów położona w Stróżach — na malowniczym pogórzu w okolicach Grybowa. Pasieki gospodarstwa liczą około 1000 pni.
Firma rozpoczęła działalność w 1973 roku. Prowadzona początkowo na niewielką skalę nabrała rozpędu po roku 1989. Wszystko, co dzieje się w „Sądeckim Bartniku” ma związek z szeroko pojętym pszczelarstwem. W pasiekach gospodarstwa pozyskuje się wysokiej jakości miody odmianowe oraz inne produkty pszczele: pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, wosk, propolis oraz pierzgę. Wędrówki z pszczołami na coraz to inne „pastwiska pszczele” gwarantują wysoką wydajność miodu z jednego ula. Gospodarstwo prowadzi również skup, uszlachetnianie, konfekcjonowanie i sprzedaż wszelkich produktów pszczelich. Dzięki doskonale wyposażonemu laboratorium i wykwalifikowanym pracownikom jakość produktów spełnia światowe standardy. Logo „Sądeckiego Bartnika” na produktach świadczy o wysokiej jakości towarów, które znajdują uznanie nie tylko wśród polskich konsumentów, ale także w USA i krajach UE. Firma uzyskała Certyfikat Najwyższej Jakości Europejskiego Instytutu Jakości, poprzedzony wdrożeniem w roku 2001 systemów zarządzania jakością ISO 9001 i 14001 oraz HACCP.
Od wielu lat właściciele starają się również dbać o współpracujących z gospodarstwem pszczelarzy. Z myślą o nich prowadzą hodowlę i chów wysokiej jakości matek pszczelich w uznanej pasiece zarodowej. Dystrybuują dobrej klasy sprzęt pszczelarski. Fachowi pracownicy pasieki oraz zapraszani specjaliści szkolą, udzielają zainteresowanym porad i pomocy w prowadzeniu własnych pasiek. Od 2000 roku wizytówką firmy jest Muzeum Pszczelarstwa, dostępne dla zwiedzających przez cały rok, gromadzące zbiór unikatowych kłód, uli figuralnych i skrzynkowych, zabytkowych przyrządów pszczelarskich. To tu goście firmy zdobywają wiedzę o życiu pszczelego społeczeństwa, odwiecznym związku pszczół i człowieka, o kulturze pszczelarskiej dawniej i dziś. Licznie odwiedzająca „Sądeckiego Bartnika” młodzież szkolna podczas warsztatów pszczelarskich poznaje tajemnice świata pszczół. Od kilku lat firma wydaje książki i produkuje filmy o tematyce pszczelarskiej, w tym poradniki dla fachowców, pozycje na temat zdrowotnych walorów produktów pszczelich, albumy, reprinty, filmy szkoleniowe. Gospodarstwo organizuje corocznie w pierwszą niedzielę lipca „Biesiady u Bartnika” przyciągające tysiące miłośników pszczół i miodu.
W tym roku nominacje do Nagrody Gospodarczej Prezydenta RP w kategorii gospodarstw rolnych otrzymały również:
Agro Brusno Sp. z o.o.
Gospodarstwo powstało w 1995 roku, na bazie upadłych PGR-ów województwa zachodniopomorskiego. Jest spółką polsko-niemiecką z przeważającym kapitałem polskim. Część gruntów położona jest na terenie Drawskiego Parku Krajobrazowego oraz na obszarach chronionego krajobrazu, w sumie gospodarstwo liczy 3200 ha gruntów ornych i 300 ha użytków zielonych. Głównym kierunkiem jest produkcja roślinna: pszenica, rzepak, żyto, jęczmień, kukurydza, gryka, trawy nasienne. Uprawiane są również warzywa: kapusta biała, czerwona, włoska i pekińska, ogórki, pory, kalafiory, brokuły, sałata, i rabarbar. W gospodarstwie uprawiane są również rośliny sadownicze: truskawki, wiśnie, porzeczki czerwone, aronia, borówka wysoka, bez czarny. Jest w nim również plantacja choinek i kwatery krzewów ozdobnych — jodły kaukaskiej, świerka kłującego, ostrokrzewu, szydlicy japońskiej, cyprysika Lawsona. Gospodarstwo prowadzi największą uprawę kapusty w Polsce, wybudowano w nim także nowoczesne chłodnie do jej przechowywania. Wychodząc naprzeciw potrzebom środowiskowym zajmuje się również systemem retencji wód, odnawianiem alei przydrożnych oraz rekonstrukcją sadów przy osadach z wykorzystaniem starych odmian drzew owocowych.
Doświadczalne Gospodarstwo Rolne —
W. i R. Wójcik
Historia gospodarstwa sięga roku 1978, kiedy Ryszard Wójcik kupił 3,37 hektara ziemi we wsi Habdzin w gminie Konstancin-Jeziorna, pod Warszawą. Na około 2 hektarach posadzono orzechy włoskie i leszczynę. Na pozostałej części wybudowano według typowej dokumentacji światłoszczelny kurnik o powierzchni 1450 m2. W roku 1989 rozpoczęto prace zmierzające do zmniejszenia energochłonności w produkcji drobiu poprzez zastąpienie światła żarówek zmodyfikowanym światłem słonecznym. Dalsze badania i próby nad wykorzystaniem światła słonecznego doprowadziły do uzyskania ochrony patentowej na wynalazek pt. „Sposób korekcji światła naturalnego w pomieszczeniach”: PATENT RP nr 157218. Innowacyjna technologia pozwoliła po raz pierwszy w świecie wykorzystać naturalne światło słoneczne w przemysłowej produkcji drobiu.