Strona główna Tagi NULL

NULL

WOKÓŁ PASZPORTÓW ROŚLIN

W tekście pt. "O paszportach, cenach i", zamieszczonym w rubryce "Szkółkarski Hyde Park" w numerze 5/2005 naszego czasopisma, Autor Marek Majewski — szkółkarz, członek zarządu Związku Szkółkarzy Polskich — wyraził radość z faktu wprowadzenia przez PIORiN (w sierpniu br.) zmian dotyczących zaopatrywania materiału szkółkarskiego w paszporty roślin. Przypomnijmy, że w publikacji tej mowa była o "wycofaniu nakazu stosowania przez szkółkarzy paszportów indywidualnych" na rzecz "paszportów zbiorczych" (Autor sugerował przy okazji celowość zamiany formy tych ostatnich — na fakturę z numerem producenta). W ślad za tą publikacją otrzymywaliśmy od Czytelników z różnych stron Polski telefony, z których wynikało, iż wspomniane zmiany nie są respektowane przez lokalne inspektoraty Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Dlatego też zwróciliśmy się do Głównego Inspektoratu tej instytucji z prośbą o wyjaśnienia. Poniżej zamieszczamy odpowiedź w tej sprawie, potwierdzającą zwolnienie szkółkarzy (w większości przypadków) z obowiązku stosowania tzw. małych paszportów oraz z konieczności zaopatrywania w paszporty tych roślin, które szkółkarz oferuje we własnym punkcie sprzedaży detalicznej. (red.)

NIECH KAŻDY ROBI SWOJE

Rozmowa ze Stefanem Rogulskim wiceprezesem Dolnośląskiego Centrum Hurtu Rolno-Spożywczego we Wrocławiu

JAK W SOCZEWCE CZ. II

Wystawa "Zieleń to Życie", odbywająca się co roku w Warszawie, pokazuje charakterystyczne przemiany zachodzące w szkółkarskiej branży. Zwłaszcza te, które dotyczą produkcji i sprzedaży roślin ozdobnych. Tak było i ostatnio, czyli 2–4 września br., podczas XIII edycji tej targowej, międzynarodowej imprezy, którą ogólnie opisaliśmy w poprzednim numerze "Szkółkarstwa".

OPAKOWANIA DLA OWOCÓW I WARZYW

Podstawowe wymagania dotyczące pakowania owoców i warzyw to: zabezpieczenie zapakowanych produktów przed zanieczyszczeniem, uszkodzeniami oraz ubytkami w czasie transportu, dostosowanie do wymagań logistycznych wynikających z przewidywanego sposobu ich dystrybucji i sprzedaży oraz promowanie zapakowanych produktów. Ważne jest także właściwe oznakowanie opakowań. Na polskich ogrodniczych rynkach hurtowych coraz więcej uwagi zwraca się obecnie na unifikację opakowań. Dobór opakowań zależeć powinien od rodzaju owoców lub warzyw, a także od systemu sprzedaży oraz sposobu dystrybucji produktów, a także od wymagań nabywców, dotyczących np. pojemności opakowań. Duże znaczenie mają wymagania stawiane przez importerów oraz wymagania związane ze stosowaniem paletowych jednostek ładunkowych.

ZWIĘKSZYĆ WYTRZYMAŁOŚĆ NA MRÓZ

Wiele gatunków roślin wykształciło mechanizmy chroniące je przed uszkodzeniami z powodu mrozów w okresie wczesnowiosennym, w postaci różnych mechanicznych barier, specyficznych białek lub substancji o właściwościach antyutleniających do ochrony przed indukowanymi niską temperaturą wolnymi rodnikami. Skuteczność tych mechanizmów ochronnych jest jednak ograniczona i, jeśli temperatura spadnie poniżej poziomu krytycznego, dochodzi do uszkodzenia rośliny.

POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN W WARZYWACH KAPUSTNYCH

W początkowym okresie wegetacji większość warzyw kapustnych jest atakowana głównie przez pchełki, chowacze, śmietkę kapuścianą i paciornicę krzyżowiankę, a później przez wciornastki, mszycę kapuścianą i kilka gatunków gąsienic (fot. 1–6). Silna presja szkodników zmusza do częstego prowadzenia zabiegów ochronnych. Są one stosowane profilaktycznie (do zaprawiania nasion lub rozsady) oraz interwencyjnie — głównie poprzez okresowe opryskiwanie lub podlewanie roślin.

ROLNICTWO PO ROKU W UE

Podsumowanie roku członkostwa Polski w Unii Europejskiej oraz próby prognozowania sytuacji w rolnictwie były tematem konferencji zorganizowanej w Warszawie 18 kwietnia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Rozmawiano nie tylko o stanie ekonomicznym polskiej wsi, ale także o przemianach socjologicznych jej mieszkańców.

CZY MODERNIZOWAĆ KOTŁOWNIĘ?

Wzrastające wymagania związane z ochroną środowiska oraz konieczność zapewnienia optymalnych warunków w ogrzewanym obiekcie skłaniają ogrodników do szukania rozwiązań, które poprawią efekty produkcyjne i przyczynią się do zmniejszenia emisji substancji szkodliwych do środowiska. Jedną z takich możliwości jest zastąpienie kotłowni opalanej węglem lub miałem węglowym zasilaną olejem opałowym (mazut C1, C3). Dodatkową przesłanką mobilizującą do takiej zamiany jest obecnie dostęp do środków pomocowych przeznaczonych na dofinansowanie inwestycji w produkcji roślin pod osłonami. Czy rzeczywiście warto taką zmianę przeprowadzić?

NASŁONECZNIENIE W RÓŻNYCH SYSTEMACH PROWADZENIA DRZEW

Nasłonecznienie w obrębie koron zmienia się w zależności od gęstości sadzenia drzew, stosunku odległości drzew w rzędzie do odległości między rzędami, wysokości, rozpiętości, kształtu i zagęszczenia koron, siły wzrostu drzew oraz od kierunku rozmieszczenia rzędów. Z nasłonecznieniem drzew związane są ściśle dwa pojęcia: intercepcja i dystrybucja światła. Intercepcją nazywamy tę część światła słonecznego, która zostaje pochłonięta przez liście drzew i może być wykorzystana w procesie fotosyntezy. Natomiast dystrybucja światła to rozkład nasłonecznienia w obrębie korony.

PRODUKCJA ROZSADY – SPECJALIZACJA Z PRZYSZŁOŚCIĄ

W ostatnich latach coraz więcej ogrodników, zwłaszcza tych prowadzących uprawę na dużych powierzchniach, zleca produkcję rozsady specjalistycznym firmom. Aby młodym roślinom zapewnić odpowiednie warunki wzrostu, konieczne jest między innymi precyzyjne sterowanie klimatem, instalacją nawadniającą i dozującą pożywkę czy możliwość doświetlania. O tym, jak wygląda masowa produkcja w "fabryce rozsady" i jakie możliwości daje wykorzystanie niektórych rozwiązań technicznych, można przekonać się odwiedzając szklarnie Gospodarstwa Ogrodniczego Krasoń w Piaskach niedaleko Piotrkowa Trybunalskiego — jedne z najnowocześniejszych obiektów w kraju.