OD KOGO I ZA CO MANDAT?

    W Dzienniku Ustaw nr 15, z bieżącego roku, poz. 124 zostało opublikowane rozporządzenie prezesa Rady Ministrów w sprawie nadania inspektorom Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa uprawnień do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego.

    Inspektor IJHAR-S może ukarać mandatem za wykroczenia (podaję tylko istotne dla ogrodników) określone w poniższych aktach prawnych.


    Kodeks wykroczeń (z 20.05.1971 r., art. 110 i 111):




    • dopuszczenie do pracy na stanowisku wymagającym kontaktu ze środkami spożywczymi osób, które — w myśl przepisów o zwalczaniu chorób — nie mogą być zatrudniane przy tego rodzaju pracach, lub których stan zdrowia utrudnia utrzymanie higieny osobistej;


    • niedopełnianie obowiązku utrzymywania stanu sanitarnego — zwłaszcza czystości — oraz używania przez pracowników wymaganego ubioru w zakładzie produkującym lub wprowadzającym do obrotu środki spożywcze, używki, substancje dodatkowe dozwolone, a także w miejscach uzyskiwania mleka;


    • nieprzestrzeganie warunków sanitarnych w miejscu produkcji wymienionych poprzednio produktów.

    Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (z 21.12.2001 r., art. 40):




    • utrudnianie kontroli jakości handlowej, składowania lub transportu artykułów rolno-spożywczych;


    • wprowadzanie do obrotu artykułów, które nie mają jakości wynikającej z przepisów lub deklaracji producenta czy wprowadzającego do obrotu;


    • używanie do oceny klas lub ustalania jakości artykułów urządzenia, które nie uzyskało pozytywnej opinii właściwej jednostki;


    • składowanie lub transport artykułów w sposób niezapewniający utrzymania ich właściwej jakości handlowej.

    Ustawa o miarach (z 11.05.2001 r., art. 26): wyrażanie wielkości fizycznych w jednostkach miar innych niż legalne;




    • wprowadzanie do obrotu lub użytkowania, stosowanie bądź przechowywanie w stanie gotowości do użycia przyrządów pomiarowych podlegających prawnej kontroli metrologicznej bez wymaganych dowodów tej kontroli lub niespełniających tych wymagań;


    • użytkowanie przyrządów pomiarowych niezgodnie z warunkami właściwego ich stosowania;


    • dokonywanie legalizacji przyrządów pomiarowych bez wymaganego zezwolenia;


    • ich naprawy, instalacje, sprawdzanie;


    • świadome utrudnianie organom administracji wykonywania ich zadań w zakresie sprawowania nadzoru.

    Ustawa o normalizacji (z 12.09.2002 r., art. 24):




    • ozna­czanie wyrobu znakiem zgodności z Polską Normą bez certyfikatu zgodności upoważniającego do takiego oznaczenia;


    • oznaczanie takim znakiem wyrobów niespełniających wymagań Polskiej Normy lub deklarowanie zgodności z Polską Normą wyrobów niespełniających tych wymagań.

    Ustawa o organizacji rynków owoców i warzyw [] (z 19.12.2003 r., art. 40):




    • nieprzekazywanie — przy działaniu w imieniu lub w interesie organizacji producentów albo zrzeszenia organizacji producentów — informacji o ilości owoców lub warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży w poprzednich miesiącach roku handlowego, w rozbiciu na gatunki.

    Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich [] (z 22.01.2004 r., art. 30, 31):




    • niewdrożenie systemu kontroli wewnętrznej zakładu wpisanego do rejestru, brak planu tego zakładu;


    • niepowiadomienie organu prowadzącego rejestr o zakończeniu działalności w terminie do 14 dni od jej zakończenia.

    Ustawa o rolnictwie ekologicznym (z 20.04.2004 r., art. 15): wprowadzanie do obrotu, opatrywanie etykietami, pakowanie, transport jako ekologicznego środka wyprodukowanego, wyhodowanego, pozyskanego bądź przetworzonego niezgodnie z warunkami wymaganymi w produkcji metodami ekologicznymi.


    Jeszcze szerszy wachlarz wykroczeń interesuje inspektorów PIORiN, choć są one wymienione w trzech tylko aktach prawnych.


    Ustawa o nasiennictwie (z 26.06.2003 r., art. 70): używanie nazw odmian niezgodnych z wpisem w rejestrze krajowym, rejestrach państw członkowskich lub we wspólnotowych katalogach.


    Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich [] (z 22.01.2004 r., art. 33):




    • utrudnianie inspekcji przeprowadzania kontroli upraw, z których owoce są przeznaczone do wyrobu wina przez uprawiającego winorośl;


    • uprawianie z przeznaczeniem do produkcji wina innych niż określone przepisami odmian winorośli;


    • nieudzielanie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przez producenta wina informacji o ilości zebranych winogron z podziałem na białe i czerwone, ilości win gronowych wprowadzonych do obrotu — również z podziałem na białe i czerwone, posiadanych zapasów moszczów (białych i czerwonych), powierzchni upraw winorośli i nazw uprawianych odmian.

    Ustawa o ochronie roślin (z 18.12. 2003 r., art. 107):




    • wprowadzanie, przemieszczanie, hodowlę, przechowywanie na terytorium RP organizmów szkodliwych bez zezwolenia lub dokumentu przewozu;


    • uniemożliwianie lub utrudnianie inspekcji;


    • brak współdziałania z wojewódzkim inspektorem przy wykonywaniu czynności kontrolnych;


    • zaniechanie zawiadomienia wojewódzkiego inspektora lub wójta (burmistrza, prezydenta miasta) o wystąpieniu w swoim gospodarstwie (ustawa mówi: „u posiadacza”) organizmów kwarantannowych oraz siew, sadzenie rozmnażanie, przemieszczanie, obrót roślinami, produktami roślinnymi, przedmiotami porażonymi lub podejrzanymi o porażenie organizmami kwarantannowymi do czasu zakończenia urzędowej kontroli;


    • niewykonywanie nakazów, nieprzestrzeganie zakazów wydanych w związku z pojawieniem się organizmów kwarantannowych;


    • niepoinformowanie o uwolnieniu się do środowiska organiz­mów kwarantannowych;


    • wprowadzenie na terytorium RP roślin czy produktów roślinnych podatnych na porażenie przez organizmy kwarantannowe, jeśli te rośliny lub produkty nie są wolne od organizmów kwarantannowych;


    • wprowadzanie lub przemieszczenie w kraju roślin lub produktów roślinnych niespełniających warunków do wydania im paszportu lub paszportu zastępczego;


    • wprowadzanie organizmów kwarantannowych na terytorium RP lub do stref chronionych;


    • przemieszczanie przez strefy chronione roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów niespełniających warunków niezbędnych do zabezpieczenia przed rozprzestrzenianiem się organizmów kwarantannowych, ze względu na które ustanowiono strefy;


    • brak na opakowaniu materiału siewnego zawierającego środek ochrony roślin nazwy tego środka, nazwy jego substancji aktywnej, klasyfikacji środka pod względem zagrożeń dla zdrowia człowieka i organizmów wodnych;


    • wprowadzanie do obrotu materiału siewnego zawierającego niedopuszczone do obrotu ś.o.r.;


    • wykorzystywanie materiału siewnego zawierającego ś.o.r. do celów innych niż siew czy sadzenie;


    • konfekcjonowanie i obrót ś.o.r. bez aktualnego zaświadczenia o ukończeniu szkolenia;


    • sprzedawanie ś.o.r. bardzo toksycznych i toksycznych bez wymaganego aktualnego zaświadczenia o ukończeniu szkolenia;


    • brak ewidencji nabywców ś.o.r. zaliczanych do bardzo toksycznych i toksycznych lub nieprzechowywanie jej przez 2 lata;


    • sprzedawanie ś.o.r. w opakowaniach zastępczych, w opakowaniach bez aktualnej etykiety-instrukcji stosowania, w pomieszczeniach, w których sprzedaje się żywność lub pasze, z automatów, w systemach samoobsługi i w handlu okrężnym, osobom nietrzeźwym lub niepełnoletnim;


    • podawanie informacji niezgodnie z etykietą-instrukcją stosowania;


    • używanie ś.o.r. niezgodnie z etykietą-instrukcją stosowania lub niedopuszczonych do stosowania;


    • używanie niedozwolonych ś.o.r. na roślinach uprawnych w strefach ochronnych źródeł, ujęć wody, na terenach uzdrowisk, otulin parków narodowych i rezerwatów przyrody;


    • brak ewidencji wykonywanych zabiegów ochrony roślin lub niezachowanie jej przez 2 lata;


    • stosowanie ś.o.r. lub uprawa roślin wbrew zakazom, ograniczeniom lub warunkom okreś­lonym przez wojewodę;


    • wykonywanie zabiegów ś.o.r. bez aktualnego zaświadczenia o ukończonym szkoleniu;


    • wprowadzanie do obrotu opryskiwaczy bez ważnego dokumentu stwierdzającego ich sprawność techniczną;


    • prowadzenie zabiegów ś.o.r. sprzętem niesprawnym technicznie lub uchylanie się od obowiązku przeprowadzenia technicznego badania oprys­kiwacza;


    • stosowanie ś.o.r. niezgodnie z obowiązującymi zasadami.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułMNIEJ ZNANE W POLSCE DESEROWE ODMIANY LESZCZYNY
    Następny artykułO POLSKICH SOKACH

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.