NULL
POŻYTECZNE ORGANIZMY W SADACH (CZ. II)
Nowoczesne spojrzenie na ochronę roślin sadowniczych powinno obejmować docenienie roli organizmów pożytecznych, znajomość ich biologii i efektywności oraz umiejętność prawidłowej oceny liczebności i zagrożenia ze strony szkodników. Grupy organizmów pożytecznych ograniczających w sadach liczebność zarówno szkodników minujących liście, jak i uszkadzających pąki kwiatowe oraz roztoczy zostały przedstawione w pierwszej części artykułu (HO 4/2005). Poniżej zamieszczam informacje o kolejnych ważnych z ekonomicznego punktu widzenia organizmach pożytecznych.
BOGACTWO ZAWARTE W BROKUŁACH
Brokuły, w przeciwieństwie do kalafiorów, dopiero od kilku lat zaczynają zdobywać popularność na naszych stołach. Łatwiejsza w porównaniu z kalafiorami uprawa powoduje, że produkcja i podaż tego warzywa jest coraz większa. Brokuły po ścięciu róży głównej wytwarzają róże boczne (w niektórych odmianach niemal równocześnie z tworzeniem się róży głównej), co powoduje znaczne przedłużenie okresu plonowania i poprawia dochodowość uprawy tego warzywa. Kariera brokułów w USA rozpoczęła się w 1923 roku. Wówczas emigranci włoscy zaczęli ich uprawę w Kalifornii. Obecnie warzywo to uprawia się na całym świecie. Konsumpcja brokułów w USA i Kanadzie wynosi około 3,5 kg/rok/osobę, z czego 2,5 kg spożywane jest na surowo. W krajach Europy Zachodniej spożycie tego warzywa wynosi około 2,5 kg/rok/osobę. W Polsce jego podaż i konsumpcja jest kilkakrotnie niższa.
WAŻNE MIEJSCE PROMOCJI (CZ. II)
W I części relacji, która ukazała się w poprzednim numerze "Hasła", opisałam udział polskich wystawców w tegorocznych międzynarodowych targach IPM oraz nowości cyklamenowe. Tym razem — kolejne ciekawostki odmianowe, jakie zwracały uwagę w Essen.
WARSZAWSKI RYNEK ŚLIWEK W LATACH 1997-2004
Pierwsze sygnały dotyczące konieczności wprowadzenia znacznych zmian i uzupełnień w strukturze odmianowej polskich sadów śliwowych pojawiły się już na początku lat 90. ub. wieku, zaś gotowe propozycje programowe datują się z połowy tej dekady. Na proces unowocześniania nasadzeń miała niewątpliwie wpływ szarka, która dziesiątkowała tradycyjne sady, złożone przeważnie z odmian wrażliwych na tę chorobę (przede wszystkim z różnych klonów 'Węgierki Zwykłej'). Trzeba było następnych kilku lat, aby opisywane zmiany znalazły odbicie na rynku owoców.
ODMIANY PIETRUSZKI KORZENIOWEJ
W Polsce przez wiele lat uprawiane było kilka odmian pietruszki korzeniowej (Berlińska, Lenka, Cukrowa). W ostatnich latach znacznie wzrosły możliwości wyboru, wprowadzono bowiem wiele nowych odmian. W 2004 roku na liście odmian roślin warzywnych COBORU było ich prawie 20.
PROSTO Z WŁOCH
Ostatnia, wiosenna edycja targów Flormart/Miflor, które odbywają się dwa razy do roku (luty i wrzesień) w Padwie, zgromadziła na powierzchni 14 000 m2 350 wystawców z 15 krajów. Zwiedzających było około 18 tysięcy. Wśród nich znalazło się ponad 40 specjalnych gości z krajów Europy Środkowej i Wschodniej, w tym grupa importerów (lub potencjalnych kupców włoskich produktów) z Polski. Zwłaszcza dla tych delegatów przeznaczono specjalny kącik biznesowy — wydzieloną 300-metrową powierzchnię w jednym z czterech targowych pawilonów, na której prezentowali swoją ofertę włoscy wystawcy szczególnie zainteresowani lokowaniem produktów na rynkach takich, jak nasz.
NIE MA ZŁYCH ROŚLIN
Rodzinna szkółka "Byliny w pojemnikach — J. J. Marcinkowscy" powstała przed 15 laty. Prowadzą ją: Jacek Marcinkowski, jego żona Jolanta (fot. 1) oraz córka Natalia. Gospodarstwo położone jest w Chrzanowie (gmina Warszawa-Bemowo). Wraz z kilkoma gospodarstwami warzywniczymi jest ostoją ogrodnictwa w granicach stolicy. Zajmuje tylko około hektara i w tej lokalizacji nie ma raczej szans na powiększenie, gdyż ziemia w mieście jest zbyt droga. Takie możliwości dotyczą natomiast filii szkółki w Skierniewicach, gdzie zlokalizowane jest drugie gospodarstwo.
TOWAROWA UPRAWA JEŻYN
Rejon uprawy jeżyny na świecie pokrywa się z rejonem uprawy maliny, wyłączając miejsca o chłodniejszym klimacie. Najwięcej jeżyny uprawia się w Ameryce Północnej, Chile oraz Nowej Zelandii. Największymi jej europejskimi producentami są Serbia, Rumunia i Bułgaria. Nie ma dokładnych danych dotyczących światowej produkcji owoców tego gatunku. Cenne mogą być informacje o imporcie świeżych owoców jeżyny do UE w latach 2000 i 2001, który wyniósł odpowiednio: 1300 ton i 900 ton, a średnia z lat 1991–2001 to 1800 ton. Natomiast import mrożonych owoców jeżyn do krajów UE w 2001 roku wyniósł 20 900 ton (średnia z lat 1991–2001 to 18 300 ton). W Polsce jeżyna znana jest powszechnie jako dziko rosnąca roślina w zaroślach i lasach. Zwykle są to formy kolczaste, płożące lub częściowo wzniesione. Pozyskiwanie owoców z takich roślin jest ograniczone i dość trudne. Jeżynę uprawia się również w ogrodach przydomowych oraz sporadycznie na plantacjach towarowych (kilkuhektarowe plantacje znajdują się w rejonie Gdańska, Wrocławia, Poznania, Lublina). Podstawowym ograniczeniem w uprawie jest brak odmian odpornych na przemarzanie. Obecnie popyt na owoce jeżyny jest coraz większy, zwłaszcza ze strony importerów, dlatego może warto zająć się towarową uprawą tego gatunku.
OKIEM DORADCY
Rozsadę selera sadzimy w drugiej połowie maja, a w rejonach i latach o zimnej wiośnie — nawet na początku czerwca. Ze względu na zwiększone...
WIERZBY – NAJCZĘŚCIEJ SZCZEPIONE GATUNKI I ODMIANY
W poprzednim numerze "Szkółkarstwa" Autor omówił technologię produkcji szczepionych wierzb wykorzystywaną w jego gospodarstwie. Poniżej przedstawia gatunki i odmiany z tego rodzaju, które — oprócz najczęściej produkowanych wierzby iwy (S. caprea) 'Kilmarnock' (patrz "Szkółkarstwo" 1/2005) oraz całolistnej (S. integra) 'Hakuro-nishiki' (fot. 1 ) — warte są rozmnażania i upowszechnienia w produkcji (red.).