1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Ochrona truskawek
Tag:

ochrona truskawek

Komunikat Jagodowy PROCAM z 30.05.2019

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w najnowszym komunikacie.

Komunikat Jagodowy 08 PROCAM z dnia 09.05.2019

Krzysztof Gasparski z firmy Procam w najnowszym komunikacie jagodowym.

Komunikat jagodowy Agrosimex z dnia 3.04.2019 – zalecenia wiosenne w truskawce

Rozwój roślin truskawki dynamicznie ruszył wraz z wiosną. Wraz z truskawkami rozwój chwastów również nabrał szybszego tempa.

Uzupełnienie: Program Ochrony Roślin Sadowniczych 2019

Rejestr środków ochrony roślin w lutym został uzupełniony o środki (tabela 1), których w zbliżającym się sezonie można będzie użyć do ochrony roślin sadowniczych.

Ochrona: Dopuszczone do obrotu po ukazaniu się PORS w wersji tradycyjnej

Rejestr środków ochrony roślin w ostatnim czasie (już po ukazaniu się „Programu Ochrony Roślin Sadowniczych na 2019 r.” w wersji papierowej), został uzupełniony o środki (tabela), których w zbliżającym się sezonie można będzie użyć do ochrony roślin sadowniczych. Środków tych nie znajdą Użytkownicy na stronach naszego „Programu…”, ale tradycyjnie, informacje o nowych środkach będzie podawać sadownikom na łamach naszych czasopism i portali.

PORS 2019 – usunięte, dodane, zmienione, uzupełnione

Każdego roku aktualny „Program Ochrony Roślin Sadowniczych” trzeba nabyć i już! Dlaczego nie można bazować na tym sprzed roku? Odpowiedź jest prosta – zmian jest sporo, wycofywane są z rejestru pewne środki ochrony roślin, dobór uzupełniany jest wieloma nowymi. Ale – co również bardzo ważne – każdego roku, nawet kilka razy w roku zapadają na forum unijnym decyzje o wycofaniu z użycia w krajach członkowskich wielu substancji czynnych środków ochrony roślin. Te wycofania zachodzą bardzo szybko, często w przeciągu zaledwie kilku miesięcy. O tym wszystkim informujemy, aby nasi sadownicy nie wpadli w pułapkę niewiedzy, i przez to nie mogli zbywać owoców, które potraktowaliby zakazanymi substancjami.

Kongres Truskawkowy 10 lutego 2019, Mszczonów

Dobiegło końca głosowanie nad wyborem tematyki wykładów na Pierwszy Interaktywny Kongresu Truskawkowego, który odbędzie się 10 lutego br. w Mszczonowie-szczegóły na stronie Doradca Jagodowy.

O truskawce w Jasieńcu – konferencja truskawkowa 19 stycznia 2019

Początek roku to w ogrodnictwie okres intensywnych przygotowań do nadchodzącego sezonu. To czas spotkań, szkoleń, targów i konferencji. Cykl takich wydarzeń regionalnych odbywających się w kilku rejonach Polski został zorganizowany przy współpracy firm Agrosimex, Nufarm, Sumi-Agro, Związku Sadowników RP, samorządów, stowarzyszeń zrzeszających producentów owoców oraz Instytutu Agronomicznego Fertico.

Ostatnie artykuły

Nowalijki – na czasie

Mimo całorocznej dostępności warzyw i owoców, nowalijki wciąż funkcjonują, jako coś innego, wyjątkowego, na co się czeka. Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Ważne, żeby były polskie i najlepiej uprawiane w gruncie. Urozmaicają nasze posiłki i zaspokajają tęsknotę za czymś świeżym. Stanową pokusę, której wiosną warto się oprzeć – to ocena ekspertów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.