Strona główna Tagi Owoce miękkie

owoce miękkie

Perspektywy mechanicznego zbioru owoców pestkowych i jagodowych

Produkcja owoców pestkowych oraz jagodowych odgrywa w Polsce dużą rolę gospodarczą. Zbiory wiśni, porzeczek i aronii wynoszą około 700 tysięcy ton rocznie, a znaczna ich część (ok. 70%) jest przetwarzana i eksportowana poza granice kraju. Utrzymanie dotychczasowej wysokiej pozycji na światowym rynku wymaga stosowania nowoczesnych, kompleksowych technologii uprawy, dostosowanych do mechanicznego wykonywania najbardziej pracochłonnych czynności, w tym zbioru owoców.

Zmienia się struktura eksportu

Inwestycje w ukraiński sektor produkcji owoców jagodowych oraz pestkowych rosną - ten segment rynku jest ciągle nienasycony. Ponadto na te właśnie owoce notuje się duzy popyt na rynkach zewnętrznych. Niektórzy plantatorzy warzyw obserwując tendencje na rynkach truskawki czy czereśni zastanawiają się nad przeprofilowaniem swojej produkcji - mówi Tatiana Getman, szefowa Fruit Inform.

Jak maliny, to jesienne

W ostatnich latach w znacznym stopniu rozwinęła się produkcja malin powtarzających owocowanie, zwanych jesiennymi. Zwiększyła się ich pozycja w ogólnej produkcji tego gatunku, a zwłaszcza w dostawach do przemysłu przetwórczego z uwagi na liczne zalety tych owoców.

PROZA życia w Tarnogrodzie

Tytułowa PROZA to skrótowiec programu badawczego „Zastosowanie numerycznych prognoz pogody”, którego krótkie omówienie było wstępem do prelekcji prof. dra hab. Waldemara Tredera (IO Skierniewice) wygłoszonej po krótkim powitaniu gości i uczestników konferencji „Uprawa roślin jagodowych – szansą na zwiększenie dochodów gospodarstwa” przez gospodarzy – Piotra Puchalskiego, prezesa Grupy Producentów Bio-Food Roztocze i burmistrza Tarnogrodu Eugeniusza Stróża.

Wirusy groźne dla borówki wysokiej

Owoce borówki wysokiej, duże, smaczne i stosunkowo trwałe, zdobywają coraz większe uznanie, głównie z uwagi na swoje walory deserowe. Owoców tych coraz więcej produkuje się w Polsce, warto jednak wiedzieć, że borówka wysoka może być atakowana m.in. przez wirusy, wiroidy i fitoplazmy. Do niedawna uważano, że wirusy na plantacjach borówki wysokiej w Europie nie występują. Należy jednak zauważyć, że dopiero ostatnio zaczęto ich szukać, a wcześniejsze obserwacje symptomów nie były poparte testami laboratoryjnymi. Trzeba mieć świadomość, że to właśnie wirusy stanowią jedną z groźniejszych grup patogenów borówki wysokiej w Ameryce Północnej, a ostatnio wykryto obecność jednego z nich — wirusa oparzeliny — we Włoszech. Wcześniej pojawiły się na terenie Europy wirusy czerwonej pierścieniowej plamistości borówki i nitkowatości borówki.

„Osiołkowi w żłoby dano”

Tragiczne dzieje osiołka skazanego na przymus wyboru hrabia Aleksander Fredro opisał w XIX wieku, ale podobne sytuacje zdarzają się też współcześnie. Ta, o której chcę opowiedzieć, potwierdza, że konieczność wyboru bywa uciążliwa, a jego skutki często nie należą do przyjemnych. Rzecz wydarzyła się w ciągu kilku tygodni tego lata i dotyczyła rynku czereśni w jednym z ważnych rejonów produkcji tych owoców, przy czym nie jest to Grójeckie. Ta tajemniczość to na wypadek, gdyby ktoś poczuł się urażony porównaniem z osiołkiem, nawet we Fredrowskim kontekście.