Strona główna Tagi Owoce
Tag:

owoce

Owoce i warzywa na poprawę humoru

Jesień to szczególna pora roku, która potrafi zarówno urzekać feerią barw, jak i znacząco oddziaływać na samopoczucie, wprowadzając nas w stan obniżonego nastroju. Chcąc uchronić się od melancholii i jesienno-zimowej „depresji”, zaleca się włączenie do codziennej diety co najmniej 0,5 kg sezonowych warzyw i owoców.

Postępowanie UOKiK – nieuczciwe praktyki Biedronki

Czy właściciel sieci Biedronka stosuje nieuczciwe praktyki wobec dostawców produktów spożywczych?UOKiK wszczął postępowanie w tej sprawie.Przedsiębiorcy grozi kara w wysokości 3% rocznych obrotów.

Owoce, warzywa i mleko w szkołach

Wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego 2019/2020 wznowiony zostanie unijny program dystrybucji owoców, warzyw i mleka wśród uczniów w państwach UE.

Czy żywność jest skażona pestycydami?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad 96 proc. przebadanych próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.

Ukraińska borówka na malezyjskim rynku

Ukraińskie borówki zdobywają kolejne rynki eksportowe. Dostarczane są już nie tylko do Singapuru i Zjednoczonych Emiratów Arabskich, ale też do Malezji. Pierwsze partie trafiły do supermarketów w stolicy kraju, Kuala Lumpur.

Warzywa i owoce – na szczęście

Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Naukowcy, a przede wszystkim lekarze i dietetycy przekonują, że produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej pięć razy dziennie. Celem III już edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, jest promocja spożycia polskich warzyw i owoców oraz podkreślenie ich korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i psychiczną.

Za mało owoców i warzyw w diecie dzieci

Według raportu „Zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży pod kątem spożywania owoców i warzyw” przygotowanego na zlecenie Intermarché, jedynie 7,1% rodziców dzieci w wieku 6–15 lat deklaruje, że spożywają one zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia dawkę 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

Na rynku owoców – rośnie podaż, ceny spadają

Rynek hurtowy oferuje bogaty asortyment krajowych owoców miękkich. Rośnie podaż owoców a ich ceny sukcesywnie spadają.

Pozostałości pestycydów we francuskich produktach

Francuska organizacja pozarządowa Generations Futures opublikowała raport z pięcioletnich badań owoców i warzyw prowadzonych pod zwierzchnictwem Generalnej Dyrekcji ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (DGCCRF).

Delegacja z Indii w Polsce

W dniu 21 maja br. KOWR gościł delegację przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników Stanu Haryana w Indiach. Stan Haryana, położony w północnej części Indii, okalający stolicę Indii – New Delhi, jest jednym z najważniejszych i dynamicznie rozwijających się okręgów gospodarczych w kraju, oraz drugim stanem w Indiach pod względem wielkości produkcji rolnej.