Ceny warzyw i owoców na rynku hurtowym

rynek
fot. J. Klepacz-Baniak
Rynek w okresie poświątecznym przeżywa okres chwilowych niedoborów. Dotyczy to szczególnie importowanych warzyw spod osłon. Odbija się to niestabilnymi i czasem wyższymi cenami. Stabilna jest natomiast sytuacja podażowa na rynku krajowych owoców i warzyw.

Notowania cen od 7 do 10 stycznia

Rynek warzyw:
● Nieznacznie podrożała marchew krajowa 0,9−1,2 zł/kg za sortowaną ( importowana z Niderlandów na zbliżonym poziomie);
Krajowe ziemniaki odmian Irga i Catania 1,2–1,33 zł/kg;
Ziemniaki importowane z Beneluxu – duża, stabilna podaż – cena od 1,2 do 1,4 zł/kg;
Cypryjskie młode ziemniaki w stabilnej cenie 3 zł/kg;
• Niska cena kapusty głowiastej czerwonej 0,8 zł/kg i białej 0,75 zł/kg;
• Podrożała kapusta pekińska 2,5-3,5 zł/kg;
Cebula biała krajowa i importowana z Niderlandów 1,33 zł/kg;
Krajowe pomidory malinowe w zimowej cenie ok. 20 zł/kg dla porównania importowane malinowe z Hiszpanii dwa razy tańsze, co ma również odzwierciedlenie w walorach smakowych;
• Obowiązują również zimowe ceny na krajowe ogórki spod osłon 12-14 zł/kg, w tym sezonie maja silną konkurencję ze strony importowanych z Białorusi i Ukrainy (2 zł na kilogramie tańszych). Tańszą alternatywę mogą stanowić powlekane folią ogórki hiszpańskie w cenie 6 zł/kg;
• W niewielkim stopniu wahają się ceny hiszpańskich papryk 6,5-7,5 zł/kg, sałaty lodowej 3-3,6 zł/szt, brokułów 6-6,5 zł/kg i cukinii 6,5-7,5 zł/kg.

Rynek owoców:

Krajowe jabłka – stała podaż a ceny zróżnicowane w zależności od odmiany i sposobu przechowywania. Najdroższe pochodzące z chłodni odmiany: 'Szara Reneta’ 3,3 zł/kg, 'Cortland’, 'Lobo’, 'Empire’ – 3 zł/kg. Reszta odmian mieści się w przedziale 1,2-2 zł/kg. Oczywiście najtańsze owoce pochodzą ze zwykłych piwnic. Na jabłka najwyższej jakości pochodzące z kontrolowanych chłodni poczekamy jeszcze kilkanaście dni.
• Podrożały krajowe gruszki. Oferowane są dwie odmiany 'Lukas’ w cenie 3-3,5 zł/kg i 'Konferencja’ 3-4 zł/kg – importowana z Belgii 'Konferencja’ kosztuje 5-6 zł/kg
• Przebudowa na rynku winogron. Wygasła podaż winogron włoskich i greckich. Na ich miejsce przypłynęły z Ameryki Południowej. Są droższe i nie tak aromatyczne ale są. Kosztują 12-15 zł/kg
• Wysokie ceny mandarynek szczególnie hiszpańskich od 5 nawet do 10 zł w zależności od producenta i kalibru, tańsza alternatywa to mandarynki greckie i tureckie 4-5 zł/kg

źródło: Rynek Hurtowy Bronisze

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWawrzyny od kuchni
Następny artykułRok „pieniążka”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.