Strona główna Tagi Potrawy regionalne

potrawy regionalne

Regionalny konkurs na najlepsze potrawy i przepisy

Do 23 października będą przyjmowane zgłoszenia w tegorocznym konkursie "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy", promującym regionalne przepisy kulinarne z obszarów wiejskich - poinformował Urząd Marszałkowski w Olsztynie.

VII Ogólnopolska Konferencja

„Produkty tradycyjne szansą rozwoju regionalnej turystyki kulturowej” obradowała w poniedziałek na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Obrady otwarł JM Rektor UR prof. dr. Hab. Włodzimierz Sady, wśród gości byli małopolscy posłowie Joanna Bobowska, Józef Lassota i Andrzej Romanek oraz sadownicy z gmin Łącko i Szydłów.
 

Sto potraw z Lubelszczyzny

Sto rozmaitych potraw i specjałów  zostało już wpisanych w Lubelskiem na Listę Produktów Tradycyjnych, których historia wytwarzania ma co najmniej 25 lat. Lista służy promowaniu lokalnych tradycji kulinarnych. Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Zofia Szalczyk podkreśliła wczoraj w Lublinie, że pielęgnowanie tradycji kulinarnych jest dobrym sposobem na podnoszenie jakości polskiej żywności, co ma duże znaczenie ekonomiczne. Szalczyk uczestniczyła w spotkaniu z okazji wpisania setnego wyrobu z Lubelszczyzny na Listę Produktów Tradycyjnych.

Olsztyn: wybrano najlepsze potrawy i produkty regionu

Pieczona kaczka z sosem śliwkowym i flaczki z lina z grzybami uznane zostały za najlepsze tegoroczne potrawy regionalne w konkursie "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy", którego finał odbył się w sobotę w Olsztynie.