Strona główna Tagi Próchnica

próchnica

Jakie analizy warto wykonać i dlaczego należy to zrobić przed nowym sezonem wegetacyjnym?

Bardzo ważnym elementem produkcji roślinnej jest nawożenie gleby. Nie należy traktować go jako wydatku, a raczej jako rodzaj inwestycji, która przyniesie zyski w postaci wysokiego jakościowo i ilościowo plonu.

Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń

Pod takim hasłem w całej Polsce przez dwa lata odbywały się działania edukacyjne i upowszechnieniowe skierowane do rolników i doradców rolniczych. Celem było propagowanie wiedzy na temat bioróżnorodności gleby i sposobów jej ochrony.

Mikroorganizmy na resztki pożniwne

Pozostawione na polu resztki pożniwne są cennym źródłem materii organicznej, pod warunkiem, że w glebie ulegną szybkiemu rozkładowi. Na rynku są dostępne produkty zawierające mikroorganizmy, które inicjują i przyspieszają rozkład resztek roślinnych. Kiedy i na jakich glebach warto sięgnąć po te produkty?