produkt polski
Święta z Produktem Polskim
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowa okazja do wykorzystania polskich produktów do przygotowania potraw, które znajdą się na świątecznym stole. Praktycznie wszystkie dania, które tradycyjnie spożywamy podczas świąt jak: wigilijny barszcz czerwony, karp, śledzie, potrawy z kapusty, grochu, grzybów, a także, pierogi i uszka czy też kompot z suszonych owoców mogą zostać przygotowane z produktów wytwarzanych przez rodzimych producentów. W świadomości Polaków rybą nieodłącznie związaną z tradycją wigilijnego stołu jest karp – świąteczna ryba, zwyczajowo goszcząca na wigilijnym stole w wielu domach.
#KupujŚwiadomie #Produktpolski
Przedstawiciele kierownictwa Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz spółek nadzorowanych przez Ministerstwo Aktywów Państwowych podpisali 17 lipca br. list intencyjny dotyczący wspólnych działań mających na celu zwiększanie świadomości społeczeństwa w zakresie wyszukiwania i wyboru produktów spożywczych wytworzonych w Polsce z użyciem polskich surowców i oznaczonych znakiem towarowym PRODUKT POLSKI.
Konsumencki patriotyzm
Obecna sytuacja wynikająca z epidemii koronawirusa powoduje zrywanie się kanałów dystrybucji w eksporcie polskiej żywności. A ponieważ jesteśmy krajem nadwyżkowym w produkcji żywności, niezbędne jest wspieranie rolników na rynku wewnętrznym poprzez zakupy polskiej żywności przez polskich konsumentów.
„Produkt polski”, oznaczenie wsparciem dla producentów
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wspólnie z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, realizuje ogólnopolską kampanię informacyjną, której celem jest zwiększenie świadomości konsumentów na temat oznakowania „Produkt polski”.
„Produkt polski” – znakowanie żywności
We wrześniu ruszy kontynuacja ogólnopolskiej kampanii informacyjnej pod hasłem „Produkt polski”. Jej oficjalny początek będzie miał miejsce 11 września br., podczas konferencji prasowej Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Założeniem kampanii jest budowanie patriotyzmu konsumenckiego oraz zwiększenie rozpoznawalności oznaczenia „Produkt polski” zarówno wśród producentów, jak i konsumentów.
Coraz chętniej wybieramy krajową żywność
W coraz większym stopniu polscy konsumenci doceniają krajową żywność. Najchętniej wybierają rodzime produkty mleczne, mięso, warzywa, owoce i pieczywo. Produkty z Polski cieszą się też uznaniem na europejskim rynku, a w ubiegłym roku do UE została wyeksportowana żywność o wartości przekraczającej 24 mld zł. Jednym z hitów eksportowych jest polski drób, który powoli zaczyna podbijać też Chiny, Azję oraz Afrykę.
Nowela o „produkcie polskim” podpisana
Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Nowe przepisy pozwalają oznaczyć żywność jako "produkt polski", jeśli powstał on w Polsce i w większości z rodzimych składników.
Senat bez poprawek do ustawy o znakowaniu żywności jako „produkt polski”
Senat nie zaproponował w czwartek poprawek do nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, która pozwala oznaczyć żywność jako "produkt polski", jeśli powstał on w Polsce i w większości z rodzimych składników. Zmiany bez poprawek poparło 83 senatorów, czyli wszyscy obecni na sali obrad. Ustawa czeka teraz na podpis prezydenta.
Nowelizacja ustawy – będzie „Produkt Polski”
Sejm uchwalił w ubiegły piątek nowelizację ustawy o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. Nowelizacja ujednolica zasady znakowania produktów rolno-spożywczych znakiem „Produkt polski”.
„Produkt polski” ponownie do komisji
Komisja rolnictwa ponownie zajmie się projektem noweli ustawy ws. możliwości znakowania produktów rolno-spożywczych jako "produkt polski". Wątpliwości budził, iż takiego znaku będą mogły używać firmy z zagranicznym kapitałem.