Strona główna Tagi Przetwórstwo

przetwórstwo

Polski seler vs holenderski. Jakie ceny?

Powierzchnia uprawy selera z roku na rok rośnie w Holandii. W 2016 z 1500 ha zwiększyła się do 1700 ha. Szacuje się, że w 2017 r. powierzchnia przeznaczona pod uprawę tego warzywa osiągnęła 1900 ha.  

Bilans pomidorów dla przemysłu

World Processing Tomato Counsil (WPTC) opublikowało dane o zbiorach polowego pomidora dla przetwórstwa na 1 października. Mają one jeszcze wstępny charakter, ale większych zmian nie należy się już w nich spodziewać.
 

Czarna porzeczka. Konieczna jest współpraca z przetwórcami

Jakie są wrażenia z wizyty w Polsce przedstawicieli IBA (International Blackcurrant Association), która odbyła się w dniach 27-29 czerwca 2017 r.? Jak postrzegają oni produkcję czarnej porzeczki w naszym kraju na tle innych państw? Co wg nich powinniśmy zmienić, aby poprawić sytuację producentów i podnieść ceny owoców?
 

Koniec zbiorów truskawek na Mazowszu; wysokie ceny owoców dla przetwórstwa

Kończą się zbiory truskawek w centralnej Polsce, owoce będzie można jeszcze kupić na bazarach, ale ich cena będzie rosła. Obecnie za kilogram truskawek w stolicy trzeba zapłacić 8-12 zł.

Od 5 lipca ARiMR przyjmuje wnioski o wsparcie na inwestycje w przetwórstwie

Od 5 lipca rolnicy i członkowie rodzin rolników ubezpieczonych w KRUS będą mogli ubiegać się o pomoc na inwestycje w przetwórstwie produktów rolnych. Na ten cel można dostać do 300 tys. zł, a dofinansowanie nie może przekroczyć 50 proc. kosztów kwalifikowanych.

Na rynek wchodzi napój energetyczny z jabłek

Polskie jabłka wypłynęły już na rynek w formie cydru. Teraz zaleją go jako energetyk. Serwują go producenci owoców, którzy chcą zbudować całkiem nową kategorię napojów - pisze w czwartek "Puls Biznesu".

Rynek cydru spowolnił, ale producenci znaleźli na to sposób

W ostatnim roku rynek cydru nieco spowolnił, w dużej mierze przez strategię graczy piwnych. Dlatego producenci cydru szukają nowych sposobów, by przyciągnąć konsumentów, którzy zasmakowali w naturalnych, nieprzetworzonych i regionalnych produktach. 
 

Nabór wniosków na wspieranie przetwórstwa

Od 10 kwietnia do 9 maja 2017 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmowała wnioski o przyznanie pomocy finansowej w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój". O dofinansowanie mogą starać się podmioty, które prowadzą działalność jako mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwo w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych w ramach co najmniej jednego z określonych rodzajów działalności.

Prądem w owoce i warzywa

Mrożenie, suszenie, pasteryzacja? Naukowcy wciąż szukają nowych, doskonalszych metod zabezpieczających żywność przed zepsuciem. Jedną z nich jest wykorzystanie pola elektrycznego i ultradźwięków. Pole o odpowiednich parametrach może zabić bakterie, zmienić smak np. soku, pozyskać składniki odżywcze z warzyw.

Od 10 kwietnia przetwórcy mogą składać wnioski o pomoc

Od 10 kwietnia do 9 maja ARiMR przyjmuje wnioski o przyznanie pomocy finansowej w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój".