Strona główna Tagi Psor

psor

Polacy niewiele wiedzą na temat pszczół

Poziom wiedzy Polaków na temat pszczół jest niski - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin (PSOR). Większość uważa, że pszczoły giną z powodu stosowania środków ochrony roślin, gdy tymczasem przyczyną są choroby.

Co czwarty środek ochrony roślin w UE jest z nielegalnego źródła?

Nawet 15 proc. polskiego rynku środków ochrony roślin mogą stanowić preparaty podrobione lub pochodzące z nielegalnego źródła – szacuje Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin. Używający takich specyfików rolnicy narażają się nie tylko na straty w plonach, lecz także na sankcje finansowe w postaci kilkutysięcznej grzywny, utratę certyfikatów oraz dotacji unijnych. Wprowadzającym takie substancje na rynek grozi zaś kara pozbawienia wolności.

Uwaga na tanie „pestycydy z zagranicy”

Koniec i początek roku to sezon zakupów środków ochrony roślin. Producenci rolni planują i kalkulują, aby tegoroczna produkcja przyniosła zdrowe plony wysokiej jakości. Tymczasem oferty np. „pestycydów z zagranicy” w Internecie kuszą niską ceną. Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR) ostrzega rolników, że to mogą być podróbki.

Zwrot opakowań albo kara

Rolnicy są zobowiązani prawem do zwrotu opakowań po wykorzystanych środkach ochrony roślin do sklepów i hurtowni, a sprzedawca do ich przyjęcia. System Zbiórki Opakowań PSOR zapewnia bezpłatny odbiór i zagospodarowanie odpadów na koszt producentów i importerów. O tym jak należy postąpić z opakowaniem informuje również etykieta produktu. Opakowanie musi być czyste i trzykrotnie wypłukane.

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin szkoli lokalnie

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin od ponad 12 lat prowadzi kampanię edukacyjną skierowaną do rolników oraz sprzedawców środków ochrony roślin. Ma ona na celu informowanie o obowiązkach prawnych i zasadach zbierania opakowań. W ramach tej kampanii od dwóch lat PSOR szkoli rolników podczas wydarzeń lokalnych odbywających się latem w całej Polsce. Zarówno w pierwszej, jak i drugiej edycji imprez lokalnych wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy osób.

Ponad 900 studentów z pięciu uczelni przeszkolonych

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin wspólnie z Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach zorganizowało w 2016 roku pięć seminariów dotyczących bezpiecznego i odpowiedzialnego stosowania środków ochrony roślin. Spotkania odbywały się na uczelniach przyrodniczych w Lublinie, Poznaniu, Krakowie, Olsztynie i Bydgoszczy.  Łącznie udział w nich wzięło ponad 900 studentów. Seminaria były skierowane do studentów wydziałów rolniczych, ogrodniczych oraz ochrony środowiska.

O pestycydach bez polityki

- Jeśli zdecydujemy, że nasz system bezpieczeństwa żywnościowego jest oparty na dowodach naukowych, to musimy podążać za tymi dowodami, a nie atakować je z powodów politycznych – apelował Vytenis Andriukaitis, Komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności podczas spotkania w Warszawie, które odbyło się 27 października w ramach „Dialogu Obywatelskiego”, cyklu otwartych debat Komisji Europejskiej.
 

Polsko-ukraińskie seminarium

Problem nielegalnych i podrabianych środków ochrony roślin, o nieznanym składzie i pochodzeniu, to poważne zagrożenie nie tylko dla bezpieczeństwa produkcji rolnej, ale również środowiska i całego łańcucha żywnościowego. Eliminacja tego procederu jest trudna i wymaga współpracy zarówno pomiędzy organami krajowymi, jak i na arenie międzynarodowej. Tematowi temu poświęcono polsko-ukraińskie seminarium zorganizowane przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin.

Konsumenci przekonani, że żywność w Polsce jest bezpieczna

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin opublikowało wyniki konsumenckiego badania „Żywność w Polsce”. Miało ono na celu sprawdzenie, na ile sprzedawane w Polsce warzywa i owoce postrzegane są jako bezpieczne.Zdecydowana większość badanych uważa, że warzywa i owoce kupowane w Polsce są bezpieczne dla zdrowia (79%), podobny odsetek (78%) deklaruje zaufanie do tego typu produktów.

Co Polacy wiedzą o myciu owoców i warzyw

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin przeprowadziło w czerwcu 2016 roku ogólnopolskie badanie na temat zwyczajów i przekonań Polaków dotyczących mycia warzyw i owoców. Temat, pozornie prozaiczny, nieustanie budzi jednak wątpliwości. Zwłaszcza, że w wielu źródłach, szczególnie internetowych, krąży mnóstwo mitów dotyczących specyficznych sposobów płukania warzyw i owoców, które mają usuwać szkodliwe drobnoustroje oraz środki ochrony roślin.