Strona główna Tagi Pszczoły
Tag:

pszczoły

Badaczka z Lublina rzuca wyzwanie chorobom pszczół

Probiotyk i substancja pomagająca zwalczać jedną z najczęściej dotykających pszczoły chorób - to efekt kilku lat badań prowadzonych przez dr hab. Anetę Ptaszyńską z UMCS w Lublinie.

Rosyjskie drony – polinatory dla truskawek

Pracownicy politechniki w Tomsku opracują drony - polinatory do uprawy truskawek. Projekt pszczół - robotów zostanie uruchomiony w 2019 roku.

Polska bez pszczół – niezrozumiała decyzja ministra

Aktywiści Greenpeace oraz przedstawiciele związków pszczelarskich spotkali się dzisiaj - 8 sierpnia, w Wielki Dzień Pszczół pod Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, by zaprotestować przeciwko zgodzie ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego na używanie szkodliwych dla pszczół pestycydów. Na początku lipca minister rolnictwa w ekspresowym tempie i prawdopodobnie niezgodnie z procedurami zgodził się na zawieszenie zakazu stosowania neonikotynoidów w uprawach rzepaku.

Obchody Światowego Dnia Pszczół

Wiceminister rolnictwa Zbigniew Babalski uczestniczył w obchodach pierwszego Światowego Dnia Pszczół w Brdo pri Kranju w Słowenii.

20 maja po raz pierwszy będzie Światowym Dniem Pszczół

20 maja po raz pierwszy obchodzić będziemy Światowy Dzień Pszczół ustanowiony przez ONZ. Jest to inicjatywa Słowenii, która w ten sposób chciała podkreślić znaczenie pszczół dla pozyskiwania żywności. Z tej okazji ukazał się pierwszy w Polsce raport „Biznes na rzecz bioróżnorodności”. Z raportu wynika, że jednym z kluczowych dla bioróżnorodności problemów jest malejąca populacja wielu gatunków owadów zapylających – przede wszystkim pszczół.

UE zakaże stosowania trzech neonikotynoidów szkodliwych dla pszczół

Przedstawiciele państw członkowskich poparli propozycję Komisji Europejskiej dotyczącą zakazu stosowania środków ochrony roślin zawierających jako substancje czynne takie neonikotynoidy, jak imidakloprid, klotianidynę i tiametoksam. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wcześniej potwierdził szkodliwość tych substancji dla pszczół i innych owadów zapylających.

W kwietniowym „HO” – inaczej o owadach zapylających

Obecność owadów zapylających w kwitnących sadach i jagodnikach, ale też w uprawach pomidorów pod osłonami ma istotny wpływ na zapylanie kwiatów, zwiększa produktywność roślin, w odniesieniu zarówno do ilości, jak i jakości plonu. Ale czy owady zapylające w uprawie niosą tylko korzyści?

Preparat na chorobę pszczół na rynku za kilka miesięcy

Preparat wspomagający leczenie nosemozy – choroby pszczół powodowanej przez grzyby - opracowany przez naukowców UMCS, UP w Lublinie i UJ za kilka miesięcy ma trafić na rynek. Skład preparatu oparty jest wyłącznie o naturalne substancje z roślin.

Historyczna pasieka testuje nowoczesne technologie

W historycznej pasiece zarodowej w Maciejowie, gdzie żył i pracował Jan Dzierżon - twórca nowoczesnego pszczelarstwa i odkrywca zjawiska partenogezy, rozpoczęto badania nad wykorzystaniem bakterii do ochrony i wzmacniania pszczół.

PE przyjął „długoterminową strategię przetrwania” pszczół i pszczelarstwa

Parlament Europejski wzywa UE i państwa członkowskie do większych inwestycji w ochronę pszczół, walki z podrabianym miodem i wsparcia dla pszczelarzy - stwierdzili europosłowie w rezolucji przyjętej 1 marca.

Dołącz do nas na Facebooku

23,529FaniLubię

Ostatnie artykuły

Wojny celne odbijają się na sadownictwie

Wszczęte przez amerykańską administrację wojny celne dotyczące aluminium i stali uderzają rykoszetem w amerykańskich sadowników. Mogą tez pomóc zmienić geografię rynku orzechów w świecie.

Włoskie i hiszpańskie morele zagrożone

Na południu Europy już wiosna, tyle że w tym sezonie mroźna. Arktyczna cyrkulacja obniża nocą temperaturę nawet do minus 8 stopni Celsjusza. Tymczasem w sadach południowej Hiszpanii i we Włoszech morele wchodzą w fazę kwitnienia.

Wysoka dynamika wzrostu cen warzyw w Rosji

Według danych rosyjskiej federalnej służby statystyki w 2018 roku inflacja cen produktów żywnościowych była wyższa, niż rok wcześniej. Szybsze też było tempo wzrostu cen owoców i warzyw.