Strona główna Tagi Smartfresh
Tag:

smartfresh

SmartFresh w nowej formulacji

13 czerwca w Małej Wsi (gm. Belsk Duży) firma AgroFresh zorganizowała spotkanie prasowe, podczas którego zaprezentowany został produkt SmartFresh ProTabs™, czyli znany dobrze sadownikom SmartFresh® w nowej, jeszcze bardziej efektywnej formulacji. Zastąpi on od tego roku na rynku SmartFresh 03 VP. Nowa formulacji oznacza jeszcze więcej korzyści dla sadowników, w tym wyższą jędrność owoców po okresie przechowywania i możliwość kierowania jabłek na nowe, wymagające rynki.

SmartFreshTM na gruszkach? Tak!

17 czerwca w Randwijk (Holandia) firma AgroFresh zorganizowała konferencję dotyczącą przechowywania owoców. Jednym z prelegentów był reprezentujący gospodarza Peter Wood, który omówił wyniki komercyjnego traktowania gruszek preparatem SmartFreshTM.

AgroFresh rozszerza ofertę o profesjonalne doradztwo

AgroFresh Polska uruchamia w tym sezonie projekt doradczy mający na celu wspieranie sadowników w okresie zbiorów, ale przede wszystkim w trakcie przechowywania.

Przechowywanie owoców z dobrym wynikiem

O jakości owoców przeznaczanych do sprzedaży decyduje kilka parametrów, m.in. przebieg pogody w sezonie wegetacyjnym, moment zbioru i warunki przechowywania. Te ostatnie, w zależności od zaawansowania technologii, pozwalają na sprzedaż jabłek przez cały rok.

Czy można poprawić jakość jabłek i gruszek podczas przechowywania?

Do głównych wyróżników jakościowych jabłek i gruszek zaliczamy wygląd (wielkość, powierzchnia rumieńca, barwa podstawowa skórki, brak uszkodzeń) oraz cechy wewnętrzne, a wśród nich jędrność i smak owoców związany z zawartością ekstraktu oraz ich kwasowością. Podstawowymi wyzwaniami stawianymi nowoczesnemu przechowalnictwu owoców są ograniczenia: niekorzystnych zmian wspomnianych cech jakościowych oraz strat związanych z występowaniem chorób przechowalniczych. Postaram się odpowiedzieć na pytanie, czy można również poprawić jakość owoców podczas przechowywania.

SmartFresh teraz dostępy w Polsce dla nowych gatunków

System Jakości SmartFreshSM został zarejestrowany w Polsce także do zastosowania na gruszki, śliwki, brokuły, kapustę białą i kapustę pekińska. W nadchodzącym sezonie planowane jest komercyjne zastosowanie na gruszki i śliwki.

Nie tylko kwestia przechowywania

7 marca w Warszawie firma AgroFresh, dostawca na polski rynek produktu SmartFresh (1-MCP), zorganizowała konferencję przechowalniczą. Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele nauki, producenci owoców, doradcy sadowniczy i przedstawiciele prasy ogrodniczej.

Przechowywanie jabłek odmiany ‘Jonagored’

Duża produkcja jabłek oraz stale rosnące wymagania odbiorców stanowią niemałe wyzwanie dla rodzimych producentów owoców deserowych. Szczególnie że jabłka wysokiej jakości powinni oni oferować konsumentom przez cały rok. Aby polscy sadownicy mogli efektywnie konkurować na wymagającym rynku europejskim, należy doprowadzić do większej konsolidacji środowiska producentów owoców i stawiać na innowacyjne sposoby ich przechowywania. W tym celu poszukuje się coraz nowszych metod, które umożliwiłyby sadownikom skuteczne regulowanie pozbiorczego dojrzewania jabłek, bez ujemnych następstw wynikających z długotrwałego ich przechowalnia.

Przechowywanie jabłek w innowacyjnych technologiach

Pod koniec lat 90. ubiegłego wieku nastąpił rozwój innowacyjnych technologii przechowywania owoców, wśród których na czołówkę wysunęły się technologie niskotlenowe (atmosfery o stężeniu tlenu poniżej 1%) oraz pozbiorcze traktowanie owoców preparatami zawierającymi 1-metylocyklopropen (1-MCP).

SmartFresh w praktyce sadowniczej

System jakości SmartFresh wprowadzono do praktyki sadowniczej w Polsce w 2008 r. W naszym kraju 1-MCP jest zarejestrowany tylko dla jabłek, w innych krajach także dla gruszek i innych gatunków owoców (czytaj też nr 9/2012 „MPS SAD”). Jakie doświadczenia mają z tą technologią nasi sadownicy i czy faktycznie warto ją stosować?