Strona główna Tagi Sok pomidorowy
Tag:

sok pomidorowy

Wzrósł eksport ukraińskich soków

Ukraina zwiększyła znacznie eksport wyprodukowanych w kraju soków. Stała się eksporterem netto w tej kategorii produktów.

Ukraina. Wzrósł eksport soku pomidorowego

Jak podaje serwis fruit-inform w 2017 r. Ukraina wyeksportowała 6300 ton soku pomidorowego o wartości 2,48 mln dolarów. Jest to wzrost o 24 proc. w stosunku do 2016 r.

Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie

5 grudnia w Krakowie odbyła się II konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu „Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie” poświęcona chemoprewencyjnym i kardioprotekcyjnym właściwościom warzyw, owoców i soków. Organizatorem spotkania było Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego – Nutri Center, natomiast złotym sponsorem Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

Jak powstaje sok? – czyli o owocu i warzywie w płynie

Sok to bogactwo substancji odżywczych i witamin. Szklanka pomarańczowego soku dostarcza do organizmu około 70% zapotrzebowania na witaminę C, a szklanka soku marchwiowego pokrywa praktycznie dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A (w postaci prowitaminy). W każdym smaku i rodzaju soku znajdują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementy. A jednak wokół procesu powstawania soków narosło wiele mitów. 

Na upały najlepsze sok pomidorowy i arbuz

W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko tracimy - radzi dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Soki zagęszczone – 100% soku w soku

Określenie „sok zagęszczony” bywa często niezrozumiałe przez konsumentów, a wręcz mylone z pojęciem syropu owocowego. Tymczasem to właśnie sok zagęszczony jest samą kwintesencją owocu czy warzywa w płynie. To jemu zawdzięcza swój smak i bogactwo wartości odżywczych produktów. Jak powstaje sok zagęszczony i jaką drogę technologiczną pokonuje by stać się sokiem, którym możemy kupić w markecie – o tym opowie pani Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków.

Ten sok działa lepiej niż napoje energetyczne

Zapomnij o napojach energetycznych – sok pomidorowy może być najlepszym sposobem na zregenerowanie się po wyczerpujących ćwiczeniach. Do takich wniosków doszli naukowcy, których cytuje dailymail.co.uk.

Ostatnie artykuły

Eksport produktów rolno-spożywczych ciągle rośnie

W okresie siedmiu miesięcy 2020 r. odnotowano wzrost wartości eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski. Od stycznia do lipca 2020 r. sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła 19,2 mld EUR, o 1,2 mld EUR więcej niż rok wcześniej (wzrost o 6,4%). Na wzrost eksportu miały wpływ przede wszystkim bardzo dobre wyniki sprzedaży zagranicznej w pierwszym kwartale br. oraz rosnący eksport w czerwcu i lipcu br.

Wysokość przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych

Główny Urząd Statystyczny (GUS) opublikował obwieszczenie dotyczące wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2019 r.

Nabór wniosków o pomoc dla gospodarstw dotkniętych COVID-19 na finiszu

Jeszcze przez tydzień, do 30 września 2020 r., biura powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmują wnioski o przyznanie pomocy dla rolników szczególnie dotkniętych kryzysem COVID-19. Do tej pory wpłynęło ich 135 947.