Strona główna Tagi Soki owocowe

soki owocowe

Produkujemy coraz więcej soków owocowych

Dynamicznie rośnie produkcja soków pitnych z owoców - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie

5 grudnia w Krakowie odbyła się II konferencja naukowo-szkoleniowa z cyklu „Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie” poświęcona chemoprewencyjnym i kardioprotekcyjnym właściwościom warzyw, owoców i soków. Organizatorem spotkania było Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego – Nutri Center, natomiast złotym sponsorem Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

Jak powstaje sok? – czyli o owocu i warzywie w płynie

Sok to bogactwo substancji odżywczych i witamin. Szklanka pomarańczowego soku dostarcza do organizmu około 70% zapotrzebowania na witaminę C, a szklanka soku marchwiowego pokrywa praktycznie dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A (w postaci prowitaminy). W każdym smaku i rodzaju soku znajdują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementy. A jednak wokół procesu powstawania soków narosło wiele mitów. 

Za mało owoców i warzyw w polskiej diecie

Dieta Polaków jest uboga w warzywa i owoce, zwłaszcza za mało wypijamy soków i musów - uważa dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Z badań konsumenckich wynika, że pijemy mniej soków i nektarów niż mieszkańcy wielu krajów Unii Europejskiej.

Pokrzywa w soku jabłkowym hitem Małopolskiego Festiwalu Smaku

Pokrzywa w soku jabłkowym okazała się prawdziwą sensacją półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Starym Sączu. Produkt zebrał trzy nagrody: w plebiscycie publiczności, główną nagrodę przyznawaną przez jurorów festiwalu oraz nagrodę dziennikarzy.

Unijny rynek soków i nektarów owocowych

W najnowszym raporcie European Fruit Juice Association opublikowano dane dotyczące unijnej konsumpcji soków i nektarów owocowych. Według danych za rok 2014 łączne spożycie we wszystkich krajach UE 28 to 9,702 mld litrów – o 3,3% soków mniej, niż w roku 2013 – wówczas spożycie wyniosło 10,028 mld litrów. Ze wspomnianej ilości 9,7 mld litrów około 6,22 mld litrów stanowiły 100% soki owocowe, a pozostałe 3,49 mld litrów nektary o zawartości 25-99% soków owocowych. 
 

Soki i nektary dobrze oznakowane

Soki i nektary są jednymi z najlepiej oznakowanych produktów na polskim rynku – stwierdza raport  za 2014 rok opracowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Debata: za mało warzyw, owoców i soków w diecie Polaków

Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców oraz ich przetworów, szczególnie soków; kluczowa dla poprawy sytuacji jest edukacja nt. właściwych nawyków żywieniowych prowadzona już od najmłodszych lat – podkreślali we wtorek eksperci podczas debaty w Centrum Prasowym PAP.

Soki i musy – witaminy w smart formie

Witaminy podane w wygodnej i smacznej formie? Tak! Ruszyła nowa kampania promocyjno – informacyjna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków pod hasłem „Soki i musy – witaminy w SMART formie”. Trzyletni program ma uświadomić rodzicom, że soki i musy owocowo-warzywne to wygodny sposób na wzbogacenie codziennej diety o witaminy. Działania promocyjne będą prowadzone równocześnie w ramach kampanii telewizyjnej, internetowej, przez stronę www i fanpage na Facebooku, jak również w działaniach PR i BTL. Kampania obejmie aż pięć rynków: polski, czeski, litewski, rumuński i słowacki.

Cztery kampanie promocyjne

Ponad 11,6 mln euro - to budżet unijnych kampanii promujących: wołowinę, produkty ekologiczne, soki oraz owoce miękkie. Agencja Rynku Rolnego podpisała w styczniu umowy na realizację tych kampanii - poinformował wiceprezes ARR Lucjan Zwolak.