Strona główna Tagi światowy dzień żywności

światowy dzień żywności

Światowy Dzień Żywności 2019

Światowy Dzień Żywności to obchodzone 16 października święto ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jego celem jest przybliżanie tematyki globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem przez zachęcanie do współpracy gospodarczej i technicznej pomiędzy krajami rozwijającymi się, wzmocnienie świadomości publicznej w zakresie problemu głodu na świecie, promowanie przepływu technologii do krajów rozwijających się oraz podkreślenie znaczenia solidarności narodowej i międzynarodowej.

Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności, który obchodzimy 16 października, to czas na podkreślenie wyzwań ekonomicznych, społecznych i politycznych, przed jakimi stają codziennie rządy państw, rolnicy, producenci żywności a na koniec - konsumenci.  Przewiduje się, że populacja ludzi na świecie wzrośnie do 2050 roku o 2 miliardy - do prawie 10 miliardów.

Polacy rocznie wyrzucają ok. 9 mln ton żywności

Niemal 30 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność – wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” Federacji Polskich Banków Żywności. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo, warzywa, owoce i nabiał. Wyrzucanie żywności częściej zdarza się osobom zamożnym i zajmującym wysokie stanowiska niż osobom o niższym poziomie dochodów.

Obchody Światowego Dnia Żywności na Expo

Migranci przybywający na wybrzeża Włoch uciekli przed prześladowaniami i głodem - oświadczył prezydent Sergio Mattarella podczas piątkowych obchodów Światowego Dnia Żywności na wystawie Expo w Mediolanie. Wziął w nich udział sekretarz generalny ONZ Ban Ki Mun.