Strona główna Tagi Szklarnia
Tag:

szklarnia

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?

Ostatnie artykuły

Zagrożenie chorobami w szkółkach w 24 tygodniu roku

Przekazujemy Państwu kolejną informację na temat zagrożeń występowania patogenów w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowaną przez Agro Smart Lab. Informacje dotyczą okresu od 10 do 16 czerwca i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach. Oparte są na podstawie modeli chorobowych, uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych z całej Polski.

Tantniś – sytuacja bardzo zła…

… lokalnie nawet, rzec można bez przesady – tragiczna. Osobiście jeszcze czegoś podobnego nie widziałam na polach warzyw kapustnych. Populacje tantnisia krzyżowiaczka [Plutella xylostella (PLUTMA)] są tak bardzo liczne, że pracować na polach trudno. Sytuacja jest identyczna na wszystkich polach warzyw kapustnych, niezależnie od gatunku.

Silver Axe IV – zatrzymano ponad 550 ton nielegalnych środków ochrony roślin

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa już po raz trzeci uczestniczyła w międzynarodowej operacji Silver Axe, prowadzonej pod patronatem EUROPOL-u w celu przeciwdziałania nielegalnemu, międzynarodowemu handlowi podrobionymi środkami ochrony roślin.