Strona główna Tagi Truskawka

truskawka

Dopłaty do owoców miękkich

Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt nowelizacji ustawy o płatnościach bezpośrednich.

Interaspa: ważne targi producentów szparagów i truskawek

11-12 stycznia br. w Hanowerze (północne Niemcy) odbyły się 6. międzynarodowe targi Interaspa 2012. Jednym z głównych organizatorów tych jedynych w swoim rodzaju targów jest p. Dietrich Paul, szef organizacji zajmującej się sprzedażą i dystrybucją szparagów na terenie Niemiec (Asparagus Handels- und Vertriebs GmbH).

Truskawkowe kooperatywy

Firma Danone Ukraina zaczęła rozwijać w obwodzie tarnopolskim (zachodnia Ukraina) projekt „Ekofrukt” – kooperacji małych gospodarstw prywatnych (farmerskich) prowadzących uprawę truskawek.

Sadownicze nowości na wystawie „Zieleń to Życie 2011”

W przydomowych ogródkach coraz częściej obok roślin ozdobnych pojawiają się rośliny sadownicze. Ten trend widoczny był także na wystawie, gdzie w ofercie szkółek częściej niż do tej pory można było spotkać gatunki roślin o jadalnych owocach, przydatne zarówno do wykorzystania w produkcji amatorskiej, jak i towarowej.

Sterowana uprawa truskawek. Rodzaj sadzonki a plonowanie

W Polsce, wraz ze wzrostem zainteresowania deserowymi truskawkami, coraz bardziej popularna staje się ich sterowana uprawa. Pozwala ona uzyskać owoce poza tradycyjnym okresem owocowania. Dzięki niej, a także nowym odmianom i technologiom produkcji sadzonek, owoce można zbierać przez kilka miesięcy w roku. Duży wpływ na uzyskanie wysokich plonów dobrej jakości ma też odpowiedni dobór sadzonek. Dotychczas producenci zakładali plantacje z sadzonek świeżych (zielonych) o średnicy korony 10–15 mm. Obecnie coraz częściej decydują się na sadzonki typu frigo.

Szkodniki truskawki i możliwości ich zwalczania

W ciągu ostatnich 15 lat przybyło i nadal przybywa dużych — kilku-, kilkudziesięciohektarowych plantacji truskawek, są nawet pojedyncze, które przekraczają kilkaset hektarów. Relacje cenowe są znacznie mniej korzystne dla producentów ich owoców niż było to jeszcze przed kilkunastoma laty. Dlatego, by mieć godziwy dochód, należy zwiększyć areał oraz zintensyfikować produkcję. Wymaga to jednak dobrej znajomości technologii uprawy, w której dużą rolę odgrywa prawidłowa ochrona. W artykule tym chcę zwrócić uwagę przede wszystkim na szkodniki, które mogą wystąpić na plantacjach truskawek, oraz przybliżyć metody ograniczenia szkód.

Jak usprawnić pracę na plantacji?

Zastanawia się nad tym wielu producentów owoców miękkich, które wymagają znacznych nakładów na robociznę, zwłaszcza że w ubiegłym sezonie pojawiły się problemy z zatrudnieniem wystarczającej liczby osób do pracy. Dotyczy to szczególnie osób uprawiających truskawki, których zbiór jest bardzo pracochłonny i ma znaczny udział w kosztach produkcji. Niestety, dotychczas nie wymyślono maszyn, które pozwalałyby zmechanizować zbiór truskawek. Są jednak takie, które usprawniają tę pracę.

Truskawki z Gołowina

Piotr i Beata Grześkiewiczowie (fot. 1) z Goławina koło Czerwińska (woj. mazowieckie) są właścicielami 21-hektarowego gospodarstwa, w którym uprawiają co roku po mniej więcej 5 hektarów truskawek i kapusty pekińskiej, a na reszcie areału zboża i poplony, niezbędne w zmianowaniu przy uprawie truskawek. Od kilku lat produkuje się wyłącznie owoce deserowe truskawek, a plony sięgają nawet 30 ton z hektara. Tak dobre wyniki udaje się osiągnąć tylko dzięki sadzeniu wysokiej jakości materiału, właściwemu nawożeniu i starannej ochronie.

Najważniejsze są truskawki deserowe

Mirosław i Bożena Miturowie (fot. 1) z miejscowości Garwolewo koło Czerwińska nad Wisłą prowadzą jedno z nowocześniejszych gospodarstw z produkcją truskawek i warzyw polowych w tym regionie. W kierowaniu prawie 100-hektarowym gospodarstwem pomagają trzej synowie Piotr, Grzegorz, Krzysztof — studenci Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Najważniejszą uprawą są truskawki odmian typowo deserowych, sadzi się również kapustę pekińską, kalafiory i ogórki polowe. Uprawa warzyw pozwala na lepsze wykorzystanie pola — po zbiorze truskawek, których dojrzewanie przyspieszano, sadzi się np. kapustę pekińską, co umożliwia uzyskanie dwóch plonów (truskawek i kapusty) w jednym roku. Dodatkowo uprawa warzyw pozwala dłużej utrzymać pracowników w gospodarstwie.

Migawki z produkcji truskawek deserowych

W rejonie centralnej Polski, pomiędzy dominującymi tutaj sadami, często można napotkać plantacje truskawek. Owoce na nich produkowane są w większości jako deserowe sprzedawane na rynkach warszawskich lub eksportowane — głównie na Wschód. Poniżej przedstawiam dwa gospodarstwa — w jednym udoskonala się technologię produkcji w celu osiągnięcia większych plonów, w drugim nadrabia się straty wynikające ze źle przygotowanego pod truskawki stanowiska.