Strona główna Tagi Turcja

turcja

Więcej winogron w Turcji

W sezonie 2016/2017 prognozowane zbiory winogron w Turcji to 2,35 mln ton, czyli sporo więcej wobec poprzedniego sezonu, kiedy produkcja wyniosła 2,05 mln ton. Spożycie winogron na tureckim rynku wynosi około 35 kg/osobę rocznie i co ciekawe to właśnie one są na pierwszym miejscu pod względem spożycia owoców w tym kraju. Przy czym około 53% łącznych zbiorów konsumowane jest w postaci świeżych owoców deserowych, a około 36% to konsumpcja ich przetworów – rodzynek.
 

Growtech Eurasia 2016

Growtech Eurasia to odbywające się corocznie w Antalyi (Turcja), wiodące międzynarodowe targi rolnicze obejmujące w dużej mierze uprawy i technologie szklarniowe. Tegoroczna, 16. już edycja rozpoczęła się 30 listopada i potrwa do 3 grudnia.

Turcja czeka na zniesienie rosyjskiego embarga

Jak poinformował turecki minister spraw zagranicznych, prawdopodobnie już w niedługim czasie Rosja zniesie  embargo dla tureckich owoców i warzyw. Wprowadzone ono zostało 1 stycznia tego roku.

Tureckie jabłka i gruszki

Dla lidera w produkcji sadowniczej, jakim jest Polska w Europie ważne są nie tylko perspektywy – także te dalekie. Warto wiedzieć, co dzieje się za plecami. Na co dzień zauważamy raczej sygnały świadczące o słabnącej kondycji głównych producentów owoców w państwach UE, a przecież na Unii świat (sadowniczy) wcale się kurczy. Nie tylko u nas produkcja owoców rośnie. Zbiory rosną także w Turcji, którą trudno uznać za odległy kraniec świata. Z produkowanymi tam owocami i warzywami będziemy coraz częściej walczyć o dostęp do rynków państw Azji i Afryki. Poniżej nieco danych o tureckim sadownictwie zaczerpniętych głównie z amerykańskiego raportu Foreign Agricultural Service.

Rekordowy rok w Turcji: prawie 50 mln ton owoców i warzyw

W tym roku tureckie ogrodnictwo odnotowuje rekordowy poziom produkcji. Jak podaje freshplaza zbiory warzyw przekroczą 30 mln ton, a produkcja owoców w tym kraju osiągnie 18,9 mln ton.
 

Większy eksport z Turcji

Jak podają tureckie źródła, łączny wolumen eksportu świeżych owoców i warzyw z Turcji w sierpniu bieżącego roku wyniósł 150,0 tys. ton. Tym samym w porównaniu do analogicznego miesiąca roku poprzedniego to wzrost wobec 103,0 tys. ton.

Geotermia i pomidory. Nowe uprawy w Turcji

Na wschodzie Turcji w rejonie Çaldıran w prowincji Van właśnie rozpoczęły się zbiory pomidorów w szklarniach ogrzewanych energią ze źródeł geotermalnych. Zimą temperatura powietrza spada tam nawet do -46 stopni C. Są to pierwsze tego typu obiekty w Turcji. 

Miliony dolarów z eksportu czereśni

W tym roku tureccy eksporterzy czereśni pobili rekord. W ciągu 3 miesięcy (od początku kwietnia) wyeksportowali owoce o wartości 137,8 milionów dolarów. 

Prognoza produkcji owoców i warzyw w Turcji

Turecki Urząd Statystyczny opublikował na koniec maja wstępną szacunkową prognozę tegorocznych zbiorów owoców i warzyw w tym kraju. W przypadku tegorocznych zbiorów warzyw ich wzrost oszacowano na 1,7% a owoców odpowiednio na 6,4%.

Turcja rusza z eksportem czereśni do Chin

W tym roku tureccy eksporterzy spodziewają się, że będą mogli wysłać do Chin pierwsze partie czereśni. Zakończył się pięcioletni okres negocjacji, który przypieczętuje wizyta chińskiej delegacji, mającej na celu ocenę funkcjonowania łańcucha logistycznego – podaje freshplaza.it.