Growtech Eurasia 2016

Growtech Eurasia to odbywające się corocznie w Antalyi (Turcja), wiodące międzynarodowe targi rolnicze obejmujące w dużej mierze uprawy i technologie szklarniowe. Tegoroczna, 16. już edycja rozpoczęła się 30 listopada i potrwa do 3 grudnia.

Na powierzchni 50 tys. m2 można zobaczyć ponad 700 wystawców z 30 krajów świata oferujących ogrodnikom materiał siewny, rozsady, nawozy, środki ochrony roślin i produkty biologiczne, maszyny i urządzenia, systemy nawadniania, a także opakowania, doradztwo i usługi oraz nowe technologie. W tym roku wystawa podzielona została na 4 kategorie produktów i usług: ● „Nawadnianie i technologie szklarniowe”; ● „Odżywianie i ochrona roślin”; ● „Ciągniki i maszyny rolnicze”; ● „Nasiona”.

Organizatorzy przewidują, że w tym roku wystawę odwiedzi ponad 80 tys. osób (z 80 krajów świata).

Growtech Eurasia to targi skierowane głównie do ogrodników działających na dużym obszarze Europy Południowo-Wschodniej i Bałkanów aż po kraje Bliskiego Wschodu i tych produkujących owoce i warzywa od Afryki Północnej aż do Turcji. Umiejscowienie targów także nie jest przypadkowe. Rejon Antalyi cechuje ogromny potencjał produkcyjny, duży areał i szeroki zakres produkcji ogrodniczej, głównie pod osłonami. Prawie 18% powierzchni stanowią uprawy rolnicze. 83% tureckich upraw szklarniowych oraz ponad 50% tureckich upraw tunelowych zlokalizowanych jest w tej prowincji. Największa produkcja spod osłon dotyczy pomidorów, uprawiane są także ogórki, papryka, bakłażany. W tej prowincji zlokalizowana jest także produkcja sadownicza, uprawiane są tutaj pomarańcze, granaty, cytryny, ale też grejfruty i oliwki.

Rośnie także zainteresowanie produkcją jabłek i gruszek, aż 90% tureckich sadów jabłoniowych zlokalizowanych jest w dystynkcie Elmali i Korkuteli. Uprawiane są odmiany jednokolorowe m. in. takie jak ‘Ginger Gold’, ‘Golden Reinders’, ‘Red Chief’, ‘Jeromine’, ‘Fuji’ czy ‘Scarlet Spur’. Dużym odbiorcą tureckich jabłek jest Rosja, ale też kraje Afryki Północnej.


Odmiana Jeromine spotykana jest w tureckich sadach

Tekst i fot. J. Klepacz-Baniak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSejm przyjął nowelizację dot. ubezpieczenia zdrowotnego rolników
Następny artykułŚwiatowy Dzień Gleby

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.