Strona główna Tagi Unia owocowa

unia owocowa

Chaos w opakowaniach w UE wyzwaniem dla sektora warzywno-owocowego

Jak prognozują eksperci Unii Europejskiej wraz z Unią Owocową, chaos i brak harmonizacji uregulowań prawnych dotyczących opakowań i ich recyclingu może prowadzić do marnotrawstwa żywności oraz utrudniać handel pomiędzy krajami UE. Eksperci opublikowali swoje stanowisko w odpowiedzi na mapę drogową Komisji Europejskiej dotyczącą „Przeglądu wymagań dla opakowań i innych środków zapobiegających powstawaniu odpadów opakowaniowych”

Druga fala COVID-19: co czeka sektor warzywno-owocowy?

Wpływ drugiej fali pandemii COVID-19 na gospodarkę jest niepewny. Wysoka liczba zakażeń i nowe restrykcje na pewno odbiją się na konsumpcji, utrudnieniach w eksporcie, czy spowolnieniu pracy w portach, a co za tym idzie, funkcjonowaniu sektora warzywno-owocowego. Jakie wyzwania przed nim stoją? Czy obostrzenia i ponowny, częściowy lockdown przyniosą ze sobą długofalowe skutki dla sektora? Unia Owocowa we współpracy z Freshfel określa dalszy wpływ pandemii na branżę.

Współpraca dźwignią promocji

Promocja dźwignią handlu, ale trudno o nią bez spójnej strategii i synergii wielu działań. Obie można zaprojektować. Wysiłku podjęło się kilkanaście branżowych organizacji realizujących działania w ramach Funduszu Promocji Warzyw i Owoców.

Czy roboty zastąpią pracowników w sadach?

Niedawny kryzys spowodowany COVID-19 pokazał, jak ważna jest dostępność pracowników sezonowych do wspierania europejskich producentów, m. in. w przygotowaniu sadów (np. w przycinaniu, przerzedzaniu), pracy w stacjach pakowania, zarządzaniu plonami oraz zbiorze owoców i warzyw. W obliczu trudności związanych z niedoborem zasobów ludzkich, sektor jest zainteresowany poszukiwaniem alternatywnych rozwiązań, takich jak większa automatyzacja i cyfryzacja różnych etapów procesu produkcyjnego. Dostęp do nowych technologii może znacznie zwiększyć globalną konkurencyjność plantatorów. Czy tak faktycznie będzie w niedalekiej przyszłości?

Jaka przyszłość czeka polskie rolnictwo?

Polska i europejska żywność będzie mniej konkurencyjna cenowo w stosunku do żywności z importu. Unia Owocowa informuje, że w ocenie ekspertów skupiających organizacje rolnicze i sadownicze, opublikowane przez Komisję Europejską strategie „Od pola do stołu” (Farm to Fork) oraz różnorodności biologicznej będące elementami Europejskiego Zielonego Ładu (European Green Deal), przyjęte w obecnym kształcie, sprawią, że europejskie i polskie rolnictwo może stać się niekonkurencyjne cenowo w stosunku do żywności pochodzącej spoza obszaru UE.

Jaką rolę w rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce i Europie pełnią organizacje...

W jaki sposób długofalowe relacje i dialog między stowarzyszeniami poprawią funkcjonowanie rynku? Między innymi na ten temat rozmawiano w ubiegły piątek 22 listopada br. podczas konferencji zorganizowanej przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa” oraz Freshfel European Fresh Produce Association.

Rynek jabłek i gruszek w Unii Europejskiej

W dniu 18 marca odbyło się spotkanie Grupy Roboczej Jabłka i Gruszki przy Komisji Europejskiej (GREX). Na tych spotkaniach omawiana jest szczegółowo sytuacja sektora w całej UE, w poszczególnych państwach członkowskich jak również omawiane są trendy panujące na rynku, zagrożenia i szanse dla sektora oraz możliwości rozwoju.

„Zero tolerancji”? Czyżby?

Zero tolerancji byłoby wtedy, gdyby ujawniono dane polskich podmiotów, które eksportują towar pochodzenia roślinnego złej jakości i przez które ponosimy straty, wizerunkowe na pewno. Wiele osób ma poczucie że sprawy tak ciężkiego kalibru „zamiatane są pod dywan”. Dlaczego? Czyżby decydujący o tym mieli „nieczyste sumienie”? Bo tak naprawdę tylko ten, który postępuje zgodnie z prawem, nie boi się wyciągnąć konsekwencji wobec przestępcy.

Konferencja w Grójcu. Zero tolerancji dla przekroczeń norm

W ostatnich kilku miesiącach z Czech napływały informacje o wykryciu kolejnych przypadków przekroczeń norm pozostałości środków ochrony roślin w jabłkach importowanych z Polski. W odpowiedzi na palący problem Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw Unia Owocowa organizuje 21 lutego 2018 r. w Grójcu konferencję: Zero tolerancji - brak przekroczonych norm pozostałości ś.o.r. szansą dla polskich jabłek.

UO: List do ministra rolnictwa w sprawie kryzysowej sytuacji

Unia Owocowa wystosowała do ministra rolnictwa list, w którym zwraca się o pomoc w związku z kryzysową sytuacją z jaką w tym sezonie zmagają się sadownicy w Polsce.