1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Warzywnictwo
Tag:

warzywnictwo

Konferencja warzywnicza

Firma Intermag zaprasza na KONFERENCJĘ WARZYWNICZĄ, która odbędzie się 5 sierpnia br. (poniedziałek) o godz. 16.00 w restauracji Patrycja w Skalbmierzu. Współorganizatorzy spotkania: AgroJurek, Bejo...

Konsolidacja rządowych subwencji w Rosji

Rosyjscy warzywnicy weszli w nowy rok z nadziejami na uproszczenie systemu rządowych dotacji dla sektora. Propozycje zmian były przyjmowane przez ministerstwo rolnictwa do połowy sierpnia ubiegłego roku, miały zacząć obowiązywać w 2017 roku. Warzywnictwo jest jednym z priorytetowych sektorów rolnictwa w planie rozwoju kompleksu rolno-przemysłowego Rosji (APK) do roku 2020.

Święto Warzyw w Bogucicach

Firma Rozsadnik Marek Wąsiewicz wraz z firmą Hurtownia Rolno-Ogrodnicza Janiak 17 września zorganizowały w miejscowości Bogucice (Wielkopolska) spotkanie pt. "Święto warzyw".

Przyszłość produkcji warzyw w Rosji

Rosyjski Bank Centralny podał 13 kwietnia zakomunikował, że w marcu bieżącego roku warzywa staniały o 1,3% w porównaniu z lutym, a o 5,1% rdr. To dla Rosjan dobra wiadomość. Zła brzmi tak: u statystycznego Rosjanina udział wydatków na żywność przekroczył 50,1% przewyższając nieznacznie wydatki na produkty nieżywnościowe (49,9%). Ta gorsza wiadomość pochodzi z Rosyjskiej Akademii Gospodarki Narodowej i Administracji przy Prezydencie Federacji Rosyjskiej.

W Warzywniczym Centrum Badawczym w Bedlnie

10 i 11 września odbyły się Dni Otwarte w Warzywniczym Centrum Badawczym firmy Bayer CropScience (BCS), które zlokalizowane jest w gospodarstwie Eleonory Kapusty w Bedlnie k. Kutna (w woj. łódzkim).

Profesjonaliści w produkcji marchwi

W Goczałkowicach-Zdroju, które od południowego wschodu otaczają pasma Beskidu a od północy rozległe Lasy Pszczyńskie i faliste płaskowyże; miejscowości, która jako jedna z dwóch w województwie śląskim ma status uzdrowiska, produkcja warzyw na dużą skalę prowadzona jest w gospodarstwach rodziny Dzidów, w tym Łukasza i Stanisława. Ich działalność skupiona jest głównie na produkcji marchwi.

Małopolskie Święto Warzyw w Pobiedniku Wielkim

Na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim koło Krakowa w niedzielę 7 września odbyła się 7. edycja Małopolskiego Święta Warzyw − imprezy organizowanej przez władze gminy Igołomia − Wawrzeńczyce.

W Niemczech rośnie produkcja grzybów

Niemiecki rynek odnotowuje wzrastające ciągle zainteresowanie różnymi rodzajami grzybów. Spowodowało to z kolei wzrost produkcji i zwiększenie podaży grzybów uprawnych.

Metody uprawy szalotki

Szalotka jest cebulą powszechnie uprawianą w różnych strefach klimatycznych. W wielu krajach Dalekiego Wschodu i Afryki zajmuje wiodącą pozycję wśród warzyw cebulowych. W porównaniu z cebulą zwyczajną ma krótszy okres wegetacji, lepiej się przechowuje, ale wytwarza mniejsze główki (zwykle o średnicy 40–50 mm). Jednak na wielkość cebul szalotki można wpływać przez dobór odmiany, a także metody i warunków uprawy.

Nowości z seminarium warzywnego

Okres zimowy obfitował w cykl spotkań dla plantatorów warzyw gruntowych organizowanych przez firmy nasienne, chemiczne oraz dystrybutorów środków do produkcji ogrodniczej. Jedno z takich odbyło się z inicjatywy firmy Lidia Horti-Logistic z Opatówka oraz Monsanto Polska przy współudziale przedsiębiorstw Intermag i BASF w Stawiszynie koło Kalisza. 
 

Ostatnie artykuły

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.

Komunikat sadowniczy PROCAM 11 z 27.05.2020

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w najnowszym komunikacie sadowniczym z dnia 27.05.2020. Choroby i szkodni w sadach oraz nawożenie. Jabłonie, grusze i czereśnie.