Podczas spotkania dr hab. Jacek Nawrocki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie omawiał, jakie choroby występują w tym roku na plantacjach i jak je zwalczać. Prelegent przestrzegał m.in. przed nadmiernym stosowaniem preparatów, których substancje aktywne pochodzą z tych samych grup chemicznych, co może doprowadzić do pojawienia się odporności wśród patogenów. Ponadto zwracał uwagę, że przebieg pogody w tym sezonie, który obfituje w częste opady deszczu i wysoką temperaturę powietrza w ciągu dnia, ale również dość chłodne noce (z temperaturą poniżej 10°C) sprzyja porażeniu roślin przez choroby bakteryjne.
O stosowaniu środków ochrony roślin z oferty firmy BASF informowała Anna Długosz. Marcin Niedobylski z firmy Intermag podpowiadał, jak wykorzystując ofertę nawozów stymulujących można wspomóc wzrost roślin pomidora. Jego zdaniem warto o to zadbać, ponieważ odpowiednio duże rośliny zapewnią wyższe plonowanie pomidorów. Piotr Sykut z firmy Tessenderlo Chemie zachęcał do stosowania siarczanu potasu.
Plantacja pomidorów polowych w okolicach Krobi – zdjęcia z 3 lipca
Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska
Więcej zdjęć ze spotkania zobaczyć można tutaj.
A ja dzisiaj zebrałam pierwsze czerwone pomidory pod folią uprawiane metodą „slow food” na oborniku. Sama radość taki malinkowy kolor i pełna słodycz.