Dzień cebulowy w On-Zin

5 września w Kamionku k. Mogilna firma On-Zin zorganizowała dla swoich producentów spotkanie polowe pod hasłem „Bo razem możemy więcej…” Współorganizatorami wydarzenia były firmy: ADOB, Awimex, BASF, Bejo Zaden, Hazera i Gospoodarstwo Ogrodnicze T. Mularski.

W tematyce spotkania znalazło się zagadnienie wyboru odmian do produkcji cebuli wysokiej jakości. – Mówiąc o jakości mamy na myśli przede wszystkim twarde odmiany typu Rijnsburger, które odpowiadają wymogom naszych odbiorców i nadają się do długiego przechowywania – wyjaśniał Jakub Sobecki, agronom firmy On-Zin. Jednocześnie specjalista informował, że w nowym sezonie planowane jest założenie próbnej plantacji z rozsady w celu pozyskania wysokiej jakości cebuli z dobrze zaschniętą łuską już w lipcu.

Na polach w Kamionku wiele uwagi poświęcono również problemom agrotechnicznym związanym z brakiem prawidłowego zmianowania w produkcji cebuli oraz nawożeniu i ochronie tego warzywa przed chorobami.

Firma On-Zin to „cebulowy specjalista”. Corocznie na jej potrzeby uprawiana się na Kujawach kilkaset hektarów cebuli. Warzywo to z łuską, po obraniu lub po obraniu i przetworzeniu sprzedawane jest odbiorcom w różnych krajach UE.

Tekst i fot. A. Czerwińska-Nowak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPrezes Ursusa: stawiamy przede wszystkim na Afrykę
Następny artykułNowe Prawo łowieckie – co się zmieni dla właścicieli gruntów?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.