W tematyce spotkania znalazło się zagadnienie wyboru odmian do produkcji cebuli wysokiej jakości. – Mówiąc o jakości mamy na myśli przede wszystkim twarde odmiany typu Rijnsburger, które odpowiadają wymogom naszych odbiorców i nadają się do długiego przechowywania – wyjaśniał Jakub Sobecki, agronom firmy On-Zin. Jednocześnie specjalista informował, że w nowym sezonie planowane jest założenie próbnej plantacji z rozsady w celu pozyskania wysokiej jakości cebuli z dobrze zaschniętą łuską już w lipcu.
Na polach w Kamionku wiele uwagi poświęcono również problemom agrotechnicznym związanym z brakiem prawidłowego zmianowania w produkcji cebuli oraz nawożeniu i ochronie tego warzywa przed chorobami.
Firma On-Zin to „cebulowy specjalista”. Corocznie na jej potrzeby uprawiana się na Kujawach kilkaset hektarów cebuli. Warzywo to z łuską, po obraniu lub po obraniu i przetworzeniu sprzedawane jest odbiorcom w różnych krajach UE.
Tekst i fot. A. Czerwińska-Nowak