Sezon pomidorowy 2018 w Europie

Zbiory pomidorów w Europie
Po zakończeniu sezonu pomidorowego publikowane są coraz dokładniejsze statystyki minionego roku w państwach głównych producentach przetworów z pomidorów.

Końcowa produkcja we Włoszech wyniosła 4,65 mln ton, z czego 2,45 mln ton na północy i 2,2 mln ton na północy. Do zakładów przetwórczych dostarczono jedynie 85% zakontraktowanej ilości owoców. Na południu sezon był krótki, z późnym rozpoczęciem zbiorów (o tydzień) i wcześniejszym zakończeniem (w 40 tygodniu). Wiosna na południu Włoch była bardzo deszczowa, padało także w czasie żniw. Na północy sezon był dobry, a końcowy wolumen stanowił 98% wolumenu zakontraktowanego z lepszą wydajnością fabryczną niż w ubiegłym roku w produkcji przecieru i pasty (ale już nie w przypadku kostek).

W Portugalii sezon 2018 był również trudny z ciężką wiosną, bardzo późnym zbiorem (do 3 tygodni) i niższymi niż zwykle plonami w gospodarstwie (średnio około 85 t/ha). Doprowadziło to do zmniejszenia prognoz zbiorów z 1,40 mln ton przed sezonem do 1,25 mln ton, a następnie do 1,1 mln ton. Dobry koniec sezonu pozwolił osiągnąć ostateczną wartość szacowaną na 1,15-1,18 mln ton.

W Hiszpanii był to również bardzo niespokojny sezon – z obawami o suszę wczesną wiosną, a następnie o zbyt duże opady deszczu podczas sadzenia, z chłodami w czerwcu i lipcu, co doprowadziło do bardzo późnego rozpoczęcia zbiorów. Na koniec sierpnia zebrano tylko 45% plonów zamiast normalnych 65%. Ostateczny wolumen szacuje się na 2,8 mln ton. Podobna wielkość spodziewana jest w 2019 r., ale jest jeszcze za wcześnie, aby ją ustalić.

Na Ukrainie zbiory rozpoczęły się na początku sierpnia i zakończyły 10 października, a ich ostateczna wielkość wyniosła 735 tys. ton, nieco poniżej planowanego poziomu 750 000 ton. Był to trudny sezon z deszczem w ostatnich dwóch tygodniach lipca i podczas trzech weekendów września.

Grecja zakończyła sezon 2018 zbiorami na poziomie 0,32 mln ton (w 2017 r. – 0,4 mln t).
Zbiory pomidorów przemysłowych w Rosji wyniosły około 0,5 mln ton i były o około 0,1 mln t wyższe niż przed rokiem, a ponad trzykrotnie wyższe niż w roku 2016 (0,145 mln t).
We Francji ostatecznie wyprodukowano 140.000 ton przetworów. Około połowa z nich to pasty. Produkcja ekologiczna wynosiła około 10.000 ton. W Grecji sezon 2018 był prawdopodobnie najgorszy w ciągu ostatnich dwudziestu lat, ze złą pogodą, co spowodowało zmniejszenie produkcji o 25% do zaledwie 320.000 ton. Na Węgrzech zbiory zakończyły się 7 do 10 dni wcześniej niż zwykle – 20 września, przy łącznej ilości przetworzonych owoców w ilości tylko 106 000 ton zamiast początkowo zakładanych 120 000 ton.

W Polsce ostateczna produkcja jest wyższa niż początkowo zakładano i wynosi 200.000 ton, co wynika z dobrej pogody, która umożliwiła przedłużenie sezonu do 15 października. Powierzchnia obsadzona pomidorami wyniosła 2 800 ha, osiągnęło średni plon na poziomie 72 t/ha. Ze 155.000 ton owoców zostało wytworzonych 29.000 ton pasty, 25.000 ton owoców dało 15.000 ton pomidorów w puszkach, zamrożono 12 000 ton – głównie na sok lub passaty.

Sezon pomidorowy w Azji – zbiory 2018
Sezon pomidorowy w Ameryce – zbiory 2018
Sezon pomidorowy w Afryce – zbiory 2018

za: WPTC

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBASF rozpoczyna produkcję nowego innowacyjnego fungicydu Revysol®
Następny artykułUprawa cebuli z rozsady grupowej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.