Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
18.01.2016

Sałata pod osłonami

Hasło Ogrodnicze | Anna Maciejuk
Tagi: sałata
Fot. 1. Jadwiga i Jarosław Dąbrowscy właściciele gospodarstwa w Rajszewie

Fot. 1. Jadwiga i Jarosław Dąbrowscy właściciele gospodarstwa w Rajszewie

Jadwiga i Jarosław Dąbrowscy uprawiają sałatę masłową pod osłonami na 4,5 tys. m2 w Rajszewie pod Warszawą. Sezon produkcyjny w ich gospodarstwie trwa jedenaście miesięcy w roku.
Szklarnie i tunele
Zaplecze produkcyjne stanowią szklarnie starego typu oraz tunele foliowe o stalowej konstrukcji. Obiekty ogrzewane są miałem. Gospodarstwo dysponuje mnożarką, w której produkowana jest rozsada z zamówionych nasion, a także chłodnią (24 m2), do krótkiego przetrzymania bądź schłodzenia sałaty po zbiorze latem.

Przy produkcji na wczesnowiosenny zbiór nasiona wysiewane są ok. 15 listopada w skrzynki wypełnione substratem torfowym (producenci wykorzystują substraty firmy Hollas). Siewki pikuje się w kostki ziemno-torfowe, wykonywane na miejscu za pomocą ręcznej doniczkarki i umieszczane w niskich, plastikowych skrzynkach. Skrzynki z zapikowaną rozsadą ustawia się na stołach w mnożarce, gdzie pozostają do czasu sadzenia na miejsce stałe (fot. 2). Siewki i pikówki są doświetlane lampami sodowymi o mocy 600 W przez 6 godzin na dobę (po 3 godz. rano i wieczorem).


Fot. 2. Rozsada odmiany Omega RZ gotowa do sadzenia
 
Sałata uprawiana jest w glebie przygotowanej z dodatkiem substratu torfowego. W obiektach uformowane są specjalne zagony, wypukłe pośrodku, co zapewnia dobrą cyrkulację powietrza w rzędach roślin. Rozsada sadzona jest w taki sposób, aby kostki nieco wystawały ponad powierzchnię podłoża. Zapobiega to stykaniu się liści z glebą, dzięki czemu pozostają one czyste oraz nie zagniwają. Jesienią, w przerwie produkcyjnej, dowożony jest świeży torf bądź stosuje się obornik (zamiennie, co drugi rok). Przed sadzeniem roślin doglebowo aplikowany jest wieloskładnikowy nawóz Azofoska, aby uzupełnić składniki pokarmowe w podłożu. W czasie wegetacji rośliny są nawadniane przez system linii kroplujących.

Sezon rozpoczyna się ok. 15 stycznia. Wówczas sadzona jest rozsada w szklarniach. W tunelach produkcję zaczyna się o miesiąc później (15–20 lutego). Pod koniec marca – po mniej więcej 2–2,5 miesiącu od posadzenia rozsady, w zależności od przebiegu pogody – rozpoczyna się zbiór sałaty w szklarniach. Przeprowadza się go partiami, wycinając główki z kolejnych rzędów. Miejsce po wyciętych roślinach jest od razu przygotowywane do następnego cyklu tuprodukcyjnego (usuwane są doniczki torfowe z systemem korzeniowym roślin, a gleba na zagonach jest nawożona oraz uprawiana glebogryzarką) i bezpośrednio po tych zabiegach sadzi się kolejną partię rozsady. Wiosną i latem, ze względu na sprzyjającą pogodę, cykl produkcyjny skraca się do około 3–4 tygodni. W ciągu roku w szklarni uprawia się sałatę w sześciu cyklach.

Z kolei w tunelach główki zbiera się 5-krotnie, z uwagi na późniejszy termin rozpoczęcia i wcześniejszy zakończenia produkcji. Zbiory w szklarni zwykle kończy się do 15 grudnia. Od 15 grudnia do 15 stycznia trwa przerwa w produkcji. Dotyczy ona jednak tylko obiektów uprawowych, gdyż w tym samym czasie w mnożarce trwa już produkcja rozsady na nowy sezon.

Odmiany
W szklarniach w pierwszych dwóch cyklach uprawiana jest Omega RZ z firmy Rijk Zwaan. W późniejszych nasadzeniach zastępuje ją odmiana Jiska RZ (fot. 3), pochodząca od tego samego hodowcy i rekomendowana do uprawy latem, m.in. ze względu na grubsze liście i małą podatność na brązowienie brzegów liści zwijających główkę (tipburn).


Fot. 3. Odmiana Jiska RZ w szklarni
 

... za kilka dni główki będą gotowe do zbioru

Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności