Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
Tagi: warzywa | pasternak

Pasternak, warzywo z tradycjami

28.10.2011
Warzywa |
Pasternak to warzywo występujące w naszym kraju w stanie dzikim. Jest ono znane i wykorzystywane od wielu wieków, choć w ostatnich kilkudziesięciu latach wyparte zostało przez pietruszkę i marchew. Pasternak może być uprawiany z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych oraz do zaopatrzenia przemysłu suszarniczego.
Poprosiliśmy przedstawicieli firm nasiennych funkcjonujących na polskim rynku z prośbą o polecenie do trzech jego odmian ze swojej oferty.

EJA
'Hollow Crown' (hodowla Golden Valley) to wczesna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 65-140 dni. Polecana jest do bezpośredniego spożycia, przechowywania oraz jako surowiec do suszenia. Tworzy korzenie o intensywnym aromacie, bez skłonności do rozwidlania, które osiągają długość 31 cm oraz średnicę około 8 cm w górnej części.
'Bielas' (hodowla SEMO) to średniopóźna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 210-230 dni. Polecana jest do bezpośredniego spożycia, przechowywania oraz jako surowiec do suszenia. Tworzy stożkowe, ostro zakończone korzenie osiągające długość 25-30 cm. Miąższ jest kremowobiały zwarty i aromatyczny. Rośliny dobrze zimują w gruncie i nadają się do uprawy na ciężkich i wilgotnych glebach.

Frimeko (odmiana hodowli Agri-Saaten)
'White Gem' to średniowczesna odmiana polecana do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych, do przechowywania przez kilka miesięcy oraz do przetwarzania – jako surowiec do produkcji suszu. Tworzy stożkowe korzenie osiągające długość 25-30 cm i średnicę u nasady około 5 cm. Korzenie mają białokremową skórkę i nieciemniejący, biały miąższ. Rośliny nie są podatne na choroby i żerowanie szkodników. Odmiana jest przydatna do mechanicznego zbioru i czyszczenia.

PlantiCo
'Fagot' to średniopóźna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 180 dni. Polecana jest do bezpośredniego spożycia i przechowywania oraz jako surowiec do suszenia. Tworzy cylindryczne korzenie osiągające długość 35 cm i masę 400-500 g. Miąższ jest kremowobiały, zwarty. Odmiana dobrze zimuje w gruncie i jest polecana do uprawy na redlinach.
'Lech' to odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 170-180 dni. Polecana jest głównie do uprawy na potrzeby przemysłu suszarniczego oraz do bezpośredniego spożycia. Tworzy stożkowate korzenie o długości 30-35 cm, bez skłonności do rozgałęzień. Skórka korzenia i miąższ są białe, o intensywnym aromacie. Rośliny mogą zimować w polu.

Torseed
'Półdługi Biały' to odmiana o okresie wegetacji wynoszącym około 210 dni. Polecana jest do uprawy na potrzeby rynku warzyw świeżych oraz jako surowiec do produkcji suszu. Stożkowate korzenie o białym miąższu osiągają długość około 25 cm. Rośliny mogą zimować w polu.


Forum

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
Mospilan

Najpopularniejsze

Kalendarz wydarzeń

25 lipca IV Dni Otwarte Truskawki

Górki gm. Sosnowica

27 lipca Dzień Otwarty Papryki

Kozłów (gmina Wyśmierzyce)

03 sierpnia XXII Dni Papryki

Potworów

Więcej wydarzeń

Kursy średnie NBP

WalutaKursZmiana (%)
Euro4,14 zł0,10
Dolar3,07 zł-0,02
Frank3,41 zł0,12

Źródło: NBP

stan na 24.07.2014

Tagi

created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.