15 i 16 sierpnia przedstawiciele Seminis – marki należącej do koncernu Monsanto zorganizowali pierwsze spotkanie dla producentów cebuli i kapusty z krajów Europy środkowo-wschodniej na terenie stacji doświadczalnej Monsanto na Węgrzech. W spotkaniu uczestniczyło blisko 100 osób z Polski, Rosji, Ukrainy, Węgier, Słowacji, Słowenii, Albanii, Litwy, Białorusi.
Pierwszy dzień spotkania zorganizowano w miejscowości Kecskemet, w stacji doświadczalnej Monsanto (Kecskemet Central and Eastern European Living Proof Center and Trial Station), w której prowadzone są prace hodowlane nad nowymi odmianami kapusty, pomidora i papryki. Na pokazowych poletkach można było obejrzeć zarówno znane odmiany kapusty głowiastej białej, jak i wiele nowych kreacji.
Natomiast w drugim dniu zorganizowano wyjazd do miejscowości Martfu, w której przedstawiono odmiany cebuli z oferty Seminis oraz zaprezentowano wyniki doświadczeń z nawadnianiem i nawożeniem tego gatunku. Na poletkach demonstracyjnych pokazano niemal wszystkie odmiany cebul z oferty Seminis, wśród których zaprezentowano wiele interesujących nowości. Ponadto podczas dwudniowego spotkania odbywały się wykłady, podczas których oprócz prezentacji odmian z oferty firmy, przekazano interesujące informacje na temat sytuacji na rynku cebuli i kapusty.
Bastiaan Schoenmaker reprezentant firmy Seminis mówiąc o światowym rynku cebuli podkreślił, że według danych FAO jest to czwarte co do wielkości produkcji warzywo na świecie. Największy areał upraw cebuli (ponad 1 mln ha) znajduje się w Chinach, gdzie roczna produkcja wynosi 20,8 mln t. Kolejnym potentatem w produkcji tego warzywa są Indie (800 tys. ha) z produkcją na poziomie ponad 8 mln t. Do dużych producentów cebuli należy również Pakistan (153 tys. ha, z których zbiera się ponad 2 mln t cebuli) oraz Rosja (128 tys. ha z produkcją na poziomie 1,9 mln t). Spośród krajów europejskich największą powierzchnię uprawy cebula zajmuje m.in. w Polsce (29,8 tys. ha), Holandii (26,2 tys. ha) i Hiszpanii (21,1 tys. ha). Średnie spożycie cebuli na świecie wynosi ok. 6,8 kg na osobę, ale największą konsumpcję tego warzywa notuje się w Libii, gdzie średnioroczne spożycie na osobę wynosi aż 37 kg cebuli.
Szczegółową relację z tego spotkania będzie można przeczytać na łamach miesięcznika „Warzywa”. Ponadto w niedzielę 26 sierpnia w Kościuszkowie koło Kalisza odbędzie się Ogólnopolski Dzień Cebuli organizowany przez firmę Seminis, podczas którego będzie można zobaczyć pełną gamę odmian cebuli.
Aleksandra Andrzejewska, redakcja miesięcznika „Warzywa”