Międzynarodowe dni cebuli i kapusty

15 i 16 sierpnia przedstawiciele Seminis – marki należącej do koncernu Monsanto zorganizowali pierwsze spotkanie dla producentów cebuli i kapusty z krajów Europy środkowo-wschodniej na terenie stacji doświadczalnej Monsanto na Węgrzech. W spotkaniu uczestniczyło blisko 100 osób z Polski, Rosji, Ukrainy, Węgier, Słowacji, Słowenii, Albanii, Litwy, Białorusi.
Pierwszy dzień spotkania zorganizowano w miejscowości Kecskemet, w stacji doświadczalnej Monsanto (Kecskemet Central and Eastern European Living Proof Center and Trial Station), w której prowadzone są prace hodowlane nad nowymi odmianami kapusty, pomidora i papryki. Na pokazowych poletkach można było obejrzeć zarówno znane odmiany kapusty głowiastej białej, jak i wiele nowych kreacji.

Natomiast w drugim dniu zorganizowano wyjazd do miejscowości Martfu, w której przedstawiono odmiany cebuli z oferty Seminis oraz zaprezentowano wyniki doświadczeń z nawadnianiem i nawożeniem tego gatunku. Na poletkach demonstracyjnych pokazano niemal wszystkie odmiany cebul z oferty Seminis, wśród których zaprezentowano wiele interesujących nowości. Ponadto podczas dwudniowego spotkania odbywały się wykłady, podczas których oprócz prezentacji odmian z oferty firmy, przekazano interesujące informacje na temat sytuacji na rynku cebuli i kapusty.

Bastiaan Schoenmaker reprezentant firmy Seminis mówiąc o światowym rynku cebuli podkreślił, że według danych FAO jest to czwarte co do wielkości produkcji warzywo na świecie. Największy areał upraw cebuli (ponad 1 mln ha) znajduje się w Chinach, gdzie roczna produkcja wynosi 20,8 mln t. Kolejnym potentatem w produkcji tego warzywa są Indie (800 tys. ha) z produkcją na poziomie ponad 8 mln t. Do dużych producentów cebuli należy również Pakistan (153 tys. ha, z których zbiera się ponad 2 mln t cebuli) oraz Rosja (128 tys. ha z produkcją na poziomie 1,9 mln t). Spośród krajów europejskich największą powierzchnię uprawy cebula zajmuje m.in. w Polsce (29,8 tys. ha), Holandii (26,2 tys. ha) i Hiszpanii (21,1 tys. ha). Średnie spożycie cebuli na świecie wynosi ok. 6,8 kg na osobę, ale największą konsumpcję tego warzywa notuje się w Libii, gdzie średnioroczne spożycie na osobę wynosi aż 37 kg cebuli.

Szczegółową relację z tego spotkania będzie można przeczytać na łamach miesięcznika „Warzywa”. Ponadto w niedzielę 26 sierpnia w Kościuszkowie koło Kalisza odbędzie się Ogólnopolski Dzień Cebuli organizowany przez firmę Seminis, podczas którego będzie można zobaczyć pełną gamę odmian cebuli.

Aleksandra Andrzejewska, redakcja miesięcznika „Warzywa” 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZaawansowana technika dla szkółkarzy
Następny artykułZe szkółkarzami w Wilanowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.