Zdaniem szwajcarskich naukowców do rosnącej liczby wykrywanych alergii i astmy może przyczynić się zła dieta. Przede wszystkim problem dotyczy błonnika, a w zasadzie zbyt małej jego ilości spożywanej między innymi pod postacią owoców i warzyw.
Zespół szwajcarskich naukowców przeprowadził badania, które pokazały związek między spożyciem błonnika, a częstotliwością występowania alergii i astmy. W tym celu przeprowadzono testy na myszach, przy czym niektóre z nich poddano specjalnej diecie z dużą ilością błonnika a inne diecie o jej małej zawartości. Zwierzęta z pierwszej grupy wykazały znacznie mniej objawów alergicznych niż te z drugiej grupy gdzie dużo częściej występowały reakcje alergiczne. Tym samym opracowanie badaczy z Uniwersytetu w Aberdeen, pokazuje, że wzrost chorób alergicznych i astmy można wytłumaczyć nie tylko zanieczyszczeniem powietrza, paleniem papierosów, czy samą w końcu genetyką. Zdaniem naukowców przede wszystkim warto zmienić nasze nawyki żywieniowe.
Źródło: FAMMU/FAPA















![Zimowe ceny pomidorów, ale czy wszystkich? Niektóre są mniej cenione [13.03.2024] Pomidory](https://www.ogrodinfo.pl/wp-content/uploads/2024/03/Aktualne-ceny-polskich-pomidorow-218x150.jpg)

























