Owoce i warzywa chronią przed alergią i astmą?

Zdaniem szwajcarskich naukowców do rosnącej liczby wykrywanych alergii i astmy może przyczynić się zła dieta. Przede wszystkim problem dotyczy błonnika, a w zasadzie zbyt małej jego ilości spożywanej między innymi pod postacią owoców i warzyw.
Zespół szwajcarskich naukowców przeprowadził badania, które pokazały związek między spożyciem błonnika, a częstotliwością występowania alergii i astmy. W tym celu przeprowadzono testy na myszach, przy czym niektóre z nich poddano specjalnej diecie z dużą ilością błonnika a inne diecie o jej małej zawartości. Zwierzęta z pierwszej grupy wykazały znacznie mniej objawów alergicznych niż te z drugiej grupy gdzie dużo częściej występowały reakcje alergiczne. Tym samym opracowanie badaczy z Uniwersytetu w Aberdeen, pokazuje, że wzrost chorób alergicznych i astmy można wytłumaczyć nie tylko zanieczyszczeniem powietrza, paleniem papierosów, czy samą w końcu genetyką. Zdaniem naukowców przede wszystkim warto zmienić nasze nawyki żywieniowe.
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułEksport produktów rolno-spożywczych w 2013 roku
Następny artykułGardenia rozdaje żywe zaproszenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.