Sieć Aldi prosi dostawców o nieużywanie niektórych pestycydów

Niemiecka sieć handlowa Aldi poprosiła swoich niemieckich i holenderskich dostawców warzyw oraz owoców o zaprzestanie używania w produkcji pestycydów zawierających osiem substancji aktywnych, które są określane, jako niebezpieczne dla pszczół. Według materiałów prasowych organizacji Greenpeace, sieć Aldi poprosiła dostawców o jak najszybsze dostosowanie się do nowych wymagań.

Wśród 8 substancji aktywnych, których Aldi nie chce używać w produkcji owoców i warzyw, znalazły się: tiametoksam, chlorpyrifos, cypermetryna, deltametryna, fipronil, imidakloprid oraz sulfoxaflor. Aldi to pierwsza duża europejska sieć handlowa, która zdecydowała się na zakaz używania tych substancji aktywnych przez swoich dostawców owoców i warzyw. Producenci z Niemiec oraz Holandii będą musieli teraz jak najszybciej zaadaptować swoje programy ochrony warzyw oraz owoców do wymagań sieci.

Nefyto, stowarzyszenie handlowców oraz przemysłu agrochemicznego w Holandii oceniło nowe wymagania sieci jako niepożądane i niepotrzebne.

WG; na podstawie International Supermarket News

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolscy naukowcy opracowali unikatową szklarnię
Następny artykułHolendersko-japońska współpraca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.