Strona główna Tagi Pestycydy
Tag:

pestycydy

Czy „miejski” miód jest czysty?

Jesień to czas zbiorów. Ciesząc się darami natury, zwykle oceniamy nie tylko ich ilość, ale też jakość. Przebadano jakość miodu z eksperymentalnej pasieki miejskiej GIORiN, zlokalizowanej przy Centralnym Laboratorium w Toruniu.

Czy żywność jest skażona pestycydami?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad 96 proc. przebadanych próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.

Pozostałości pestycydów we francuskich produktach

Francuska organizacja pozarządowa Generations Futures opublikowała raport z pięcioletnich badań owoców i warzyw prowadzonych pod zwierzchnictwem Generalnej Dyrekcji ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (DGCCRF).

Handel międzynarodowy pestycydami rośnie

W latach 2007-17 światowy import pestycydów rósł w średnim tempie prawie 7% rocznie i dane wskazują na to, że taka tendencja utrzyma się w najbliższych latach.

Pestycydy to leki dla roślin

Pestycydy stosowane w rolnictwie, czyli środki ochrony roślin, to nic innego jak leki dla rośliny. Tymczasem wokół nich narosło wiele mitów, a nie ma się czego obawiać – podkreśla Aleksandra Mrowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Truskawki: akcja – reakcja. A nas wyniki nie zaskakują…

Zgodnie z zapowiedzią z 11.05., portal wp.pl przeprowadził własne badania truskawek na obecność pozostałości środków ochrony roślin (NDP) na/w owocach. Uzyskane wyniki podsumował w tytule kolejnego tekstu opublikowanego w tym medium: „Sprawdziliśmy, czy w polskich truskawkach są pestycydy. Wyniki zaskakują”.

W Czechach znów polskie jabłka z pestycydami

Jak podaje Czeska Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa (SZPI) w Ołomuńcu w sklepie Makro Cash&Carry wykryto jabłka z przekroczoną normą na środki ochrony roślin. Chodzi dokładnie o pochodzące z Polski jabłka odmiany Gloster.

Na ratunek pszczołom – otwarta konferencja w Krakowie

Co szkodzi pszczołom? Jak możemy je ratować przed chorobami, pestycydami i metalami ciężkimi? Naukowcy zapraszają 14 i 15 października do Krakowa na otwarte wykłady i warsztaty poświęcone zagrożeniom, na jakie pszczoły są narażone w naturalnym środowisku.

O pestycydach bez polityki

- Jeśli zdecydujemy, że nasz system bezpieczeństwa żywnościowego jest oparty na dowodach naukowych, to musimy podążać za tymi dowodami, a nie atakować je z powodów politycznych – apelował Vytenis Andriukaitis, Komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności podczas spotkania w Warszawie, które odbyło się 27 października w ramach „Dialogu Obywatelskiego”, cyklu otwartych debat Komisji Europejskiej.
 

Sieć Aldi prosi dostawców o nieużywanie niektórych pestycydów

Niemiecka sieć handlowa Aldi poprosiła swoich niemieckich i holenderskich dostawców warzyw oraz owoców o zaprzestanie używania w produkcji pestycydów zawierających osiem substancji aktywnych, które są określane, jako niebezpieczne dla pszczół. Według materiałów prasowych organizacji Greenpeace, sieć Aldi poprosiła dostawców o jak najszybsze dostosowanie się do nowych wymagań.

Ostatnie artykuły

Iglasta piękność

Cedry należą do jednych z najładniejszych gatunków ozdobnych roślin iglastych. Dotychczas nie były one zbyt popularne w polskich ogrodach, bowiem obawiano się ich uszkodzenia przez mróz. Łagodniejsze obecnie zimy stwarzają jednak warunki do tego, aby drzewa te były sadzone częściej. Ich rozmnażaniem zajmują się już coraz częściej polskie szkółki roślin ozdobnych.

Zwycięski koleus

Niezależna, amerykańska organizacja All-America Selection, testująca odmiany przez wprowadzeniem ich do sprzedaży, co roku wyróżnia najlepsze kreacje. W ostatniej edycji konkursu zwyciężył koleus 'Beale Street' z grupy Main Street (hodowcą jest firma Dümmen Orange). Ta nowa odmiana, która będzie dostępna na rynku od 2020 r., jest pierwszą kreacją koleusa nagrodzoną przez AAS.

Ziemniaki jadalne – stały dodatek w miesięczniku Warzywa

Stałym dodatkiem w miesięczniku „Warzywa” jest dział poświęcony ziemniakom jadalnym.