Polska potęgą w produkcji soków owocowych

Polska powoli staje się potęgą w produkcji soków z owoców, a szczególnie wytwarzanych z jabłek - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. 
 
Jak obliczył Instytut w miesiącach styczeń-listopad ubiegłego roku produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła w relacji do analogicznego okresu 2014 r. o 17 proc. do 604,7 tys. ton.
 
W tym produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek zwiększyła się o 30 proc.
 
Produkcja soków wytworzonych z owoców cytrusowych wzrosła natomiast o 13 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 8 proc.

za:  

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPysznogłówka dwoista
Następny artykułUkraina zabroni importu hiszpańskich warzyw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.