Globalny rynek truskawki rośnie

I to szybko – według raportu firmy IndexBox „World: Strawberries – Market Report. Analysis And Forecast To 2025” w latach 2007-16 w średnim tempie 5% rocznie. Jego wartość sięga już prawie 16 mld USD i 9,5 mln ton w wolumenie. Do 2025 roku ma się zwiększyć do 11,5 mln ton.

Spożycie podbijają trwałe trendy do zdrowego odżywiania się oraz coraz większe apetyty mieszkańców państw Azji. Największym konsumentem tych owoców są Chiny (41% rynku), USA ((16%), Egipt (5%), Turcja i Meksyk (po 4%), Niemcy (3%).

Największe tempo wzrostów spożycia odnotowano w Meksyku (+12,7%), Egipcie (12,2%), Chinach (8,3%). Natomiast w przeliczeniu spożycia na jednego mieszkańca prym wiedzie Turcja (5,2 kg) przed Egiptem (4,9 kg) i USA 4,5 kg). W innych krajach ta wartość wynosi średnio 1,2 kg na osobę.

Najwięksi producenci truskawek to Chiny (42% globalnych dostaw, 3,8 mln t), USA (16%), Meksyk i Egipt (po 5%), Turcja i Hiszpania (po 4%). Natomiast w rankingu eksporterów na podium znalazły się: Hiszpania (311 tys. t), USA 134 tys. t), Meksyk (103 tys. t). Najszybciej eksport rośnie w Grecji (obecnie jest to około 23 tys. t; tempo wzrostu – ok. 21,4%).

Największymi importerami cytowany raport określił Niemcy (115 tys. t), Kanadę (103 tys.t), Francję (80 tys. t). Łącznie te trzy kraje importują 51% światowych dostaw truskawki. Najszybciej import rośnie w USA – o 9,8% rocznie.

Za: IndexBox
 
PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDzień Otwartych Drzwi w Dąbrowicach
Następny artykułO kalafiorach i kapustach we Wróżenicach

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.