Globalny rynek truskawki rośnie

I to szybko – według raportu firmy IndexBox „World: Strawberries – Market Report. Analysis And Forecast To 2025” w latach 2007-16 w średnim tempie 5% rocznie. Jego wartość sięga już prawie 16 mld USD i 9,5 mln ton w wolumenie. Do 2025 roku ma się zwiększyć do 11,5 mln ton.

Spożycie podbijają trwałe trendy do zdrowego odżywiania się oraz coraz większe apetyty mieszkańców państw Azji. Największym konsumentem tych owoców są Chiny (41% rynku), USA ((16%), Egipt (5%), Turcja i Meksyk (po 4%), Niemcy (3%).

Największe tempo wzrostów spożycia odnotowano w Meksyku (+12,7%), Egipcie (12,2%), Chinach (8,3%). Natomiast w przeliczeniu spożycia na jednego mieszkańca prym wiedzie Turcja (5,2 kg) przed Egiptem (4,9 kg) i USA 4,5 kg). W innych krajach ta wartość wynosi średnio 1,2 kg na osobę.

Najwięksi producenci truskawek to Chiny (42% globalnych dostaw, 3,8 mln t), USA (16%), Meksyk i Egipt (po 5%), Turcja i Hiszpania (po 4%). Natomiast w rankingu eksporterów na podium znalazły się: Hiszpania (311 tys. t), USA 134 tys. t), Meksyk (103 tys. t). Najszybciej eksport rośnie w Grecji (obecnie jest to około 23 tys. t; tempo wzrostu – ok. 21,4%).

Największymi importerami cytowany raport określił Niemcy (115 tys. t), Kanadę (103 tys.t), Francję (80 tys. t). Łącznie te trzy kraje importują 51% światowych dostaw truskawki. Najszybciej import rośnie w USA – o 9,8% rocznie.

Za: IndexBox
 
PG

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię