Jednym z producentów takich urządzeń jest włoska firma GNA srl, której maszyny na polskim rynku oferuje F. H. Najbar. Maszyna AV 550 przeznaczona jest do pakowania świeżych warzyw, a także rożnych artykułów spożywczych (pieczywo, wędliny, sery) w folię. Wielkość produktów do pakowania nie może przekraczać 30 cm szerokości oraz 20 cm wysokości. Maszyna umożliwia również pakowanie warzyw znajdujących się w kartonach o wymiarach: 20 x 30 cm, 30 x 40 cm, 30 x 50 cm poprzez zamykanie ich folią termokurczliwą.
Urządzenie wyposażone jest w dotykowy panel sterujący. Moc potrzebna na zasilanie maszyny wynosi 6 kW natomiast zapotrzebowanie na sprężone powietrze to 150 l/min.
Podczas pierwszego uruchomienia maszyny należy ustawić parametry jej pracy (m. in. szerokość folii, temperaturę i czas zgrzewu) odpowiednio do rodzaju pakowanego produktu i wprowadzić je do pamięci komputera sterującego. W urządzeniu pakującym w standardzie znajduje się taśmociąg zaopatrujący o wymiarach 250 cm (długość) i 46 cm (szerokość). Konstrukcja taśmociągu umożliwia płynne wprowadzanie produktów do maszyny pakującej. Opakowanie jest formowane w maszynie i zamykane poprzez zgrzew poprzeczny oraz podłużny. W maszynie AV 550 folia podawana jest od dołu pakowanych produktów, co oznacza że zgrzew podłużny jest widoczny od góry zapakowanego artykułu. W przypadku pracy z folią termokurczliwą jej nadmiar jest odcinany przez rolkę tnącą i nawijany na obrotowym zasobniku.
Do pakowania w maszynie AV 550 mogą być wykorzystywane różne typy folii – z polipropylenu, polietylenu, termokurczliwe. Maksymalna szerokość folii wynosi 110 cm. W ciągu minuty urządzenie AV 550 może maksymalnie zapakować do 60 opakowań, które gromadzone są na tak zwanym stole obrotowym buforowym. Opcjonalnie urządzenie można wyposażyć w system automatycznej paletyzacji.
Główki kapusty pekińskiej przeznaczone do pakowania należy układać równolegle na taśmociągu, fot. A. Andrzejewska