Wpływ fosforynów na poprawę jakości owoców

By zdobyć nowe rynki koniecznie musimy zadbać o jakość jabłek – tymczasem według prof. E. Makosza tylko 30% produkowanych u nas jabłek ma jakość umożliwiającą ich sprzedaż na globalnym rynku – powiedziała prof. Beata Meszka (IO Skierniewice) na wstępie swojego wykładu podczas III Konferencji Naukowej ProCam w Sandomierzu.
W zwalczaniu parcha jabłoni Phos 60 użyty podczas jesiennego zabiegu mocznikiem (2,5%) bardzo mocno (praktycznie do zera) hamował dojrzewanie zarodników workowych. Basfoliar Activ użyty od fazy zielonego pąka do różowego pąka (7 razy solo, bez fungicydów, odmiana ‘McIntosh’) miał skuteczność ponad 90% tak na liściach jak i na owocach. Delan 700 WG i Captan 80 WG wspomagane fosforynem Phos 60 w 2013 roku były o około 30% skuteczniejsze w ochronie odmiany ‘Cortland’. Nawozy z serii Fosfiron użyte 7 razy (‘Ligol’) obniżały porażenie liści o około 90%. 

Dr hab. Beta Meszka omówiła wpływ fosforynów na owoce jabłoni oraz gatunków jagodowych, fot. A. Łukawska

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZbliża się MTAS-FruitPRO 2015 – zarejestruj swój udział
Następny artykułPowstanie fundusz rekompensujący rolnikom spadek dochodów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.