Zapraszamy na 31 Spotkanie Sadownicze w Sandomierzu

Spotkanie Sadownicze w Sandomierzu
Warto zarezerwować sobie 1 i 2 lutego, aby wziąć udział w 31 edycji Spotkań Sadowniczych w Sandomierzu.

Polskie sadownictwo przez ostatnie 30 lat przeszło olbrzymią ewolucję. Dziś jednak stoi przed wieloma nowymi wyzwaniami i decyzjami, o których będziemy dyskutować właśnie podczas tegorocznej konferencji. Spotkanie Sadownicze w Sandomierzu to także doskonała okazja, aby spotkać się z przedstawicielami firm oferujących technologie i rozwiązania wspierające produkcję sadowniczą, a także odwiedzić interaktywną wystawę „Polskie sadownictwo 30 + 30”, której premiera uświetni tegoroczną edycję.

Stało się już tradycją, że pierwszy dzień rozpoczniemy przeglądem sytuacji rynkowej w Polsce i Europie, aby lepiej zrozumieć, jak wyglądają stan zapasów, ceny, a także możliwe scenariusze w kolejnych miesiącach przechowywania i sprzedaży jabłek i gruszek. Jednym z często podnoszonych problemów jest bardzo słabe zorganizowanie naszego sadownictwa – czy faktycznie organizacja rynku jest receptą na problemy branży? To także temat debaty, którą z zaproszonymi gośćmi poprowadzi Justyna Dobrosz z portalu Sad24.pl. Również dwa kolejne tematy na pewno przyciągną uwagę sadowników, gdyż ściśle związane są z rosnącymi kosztami oraz możliwościami ich ograniczenia. Jak faktycznie wygląda dzisiaj mechanizacja pracy w sadzie, jakie są jej realne koszty oraz wady i zalety?

I kolejny temat, który w 2022 roku wzbudzał olbrzymie emocje – energia w gospodarstwie sadowniczym. Pokażemy wyniki audytu energetycznego w typowym gospodarstwie sadowniczym, a na praktycznych przykładach wskażemy te rozwiązania, które mogą pomóc obniżyć koszty energii przede wszystkim podczas załadunku i przechowywania owoców. Nie zabraknie także informacji na temat nowych rozwiązań i technologii z zakresu ochrony i nawożenia, które przedstawią eksperci z firm branżowych. Zaprezentujemy także wyniki raportu na temat zrównoważonego ogrodnictwa – to istotne zagadnienie, szczególnie w kontekście wymagań, jakie stawia przed sadownikami europejski Zielony Ład.

Czy faktycznie sadownicy muszą sprzedawać owoce tylko przez pośredników, niezależnie od tego, czy są to owoce deserowe, czy dla przetwórstwa? Jak w inny sposób można je zagospodarować, aby większy zysk trafiał bezpośrednio do samego sadownika? Jak przekształcić gospodarstwo sadownicze w firmę wytwarzającą wysokoprocentowe alkohole, soki, dżemy czy inne przetwory sprzedawane następnie pod własną marką. To z kolei temat przewodni drugiego dnia sandomierskiego spotkania, a przedstawimy go w formie interaktywnej debaty, do której zaprosiliśmy nie tylko sadowników, którzy już taką działalność prowadzą, lecz także ekspertów, którzy poinformują o sposobach finasowania jej chociażby z PROW 2023–2027 oraz o uwarunkowaniach prawnych czy organizacyjnych takiego przedsięwzięcia.  Na konkretnych przykładach przedstawimy, jak to działa w innych krajach, będziemy mówić zarówno o szansach, jak i wyzwaniach, jakie niesie ze sobą taki sposób działalności.

Dla odwiedzających Sadownicze Spotkanie w Sandomierzu organizatorzy przygotowali też konkursy – codziennie będzie można wygrać bardzo cenne, przydatne w każdym gospodarstwie nagrody.

Więcej informacji o wydarzeniu, a także szczegółowy program: TUTAJ

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNadal nie ma ani pieniędzy, ani kontaktu z właścicielem firmy
Następny artykułZa nami trzecie spotkanie Klubu Gruszowego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.