Wskazówki 19. z 27.08.2015 r.

Prezentujemy kolejne  wskazówki postępowania w sadach opracowane przez Adama Furę z ŚODR Modliszewice o/Sandomierz.

W regionie sandomierskim i lubelskim nadal trwa susza. Ostatnie opady dla całego tego obszaru wyniosły od 3 do 10 mm deszczu, co przy panującej temperaturze tylko w znikomym stopniu poprawia warunki bytowania roślin. Najbliższe opady prognozowane są na wtorek 01.09. Sytuacja ta z całą pewnością będzie mieć wpływ na wysokość plonów jabłek, których przyrost (na grubość) został przyhamowany. Przypomnę, że obecnie jabłka powinny przyrastać 8,5% tygodniowo. Jabłka niektórych odmian np.: 'Delikatesa' osypują się, a jabłonie na podkładkach M.26; MM-106 i M.7 więdną! W celu zapobieżenia takim objawom nadal raz na tydzień należy opryskiwać drzewa produktami z alg morskich i dodawać od 1/5 do 1/4 dawki chelatu cynku (dawki polecanej przez producenta danego nawozu).
 
Nie możemy również zaprzestać ochrony przeciwko szkodnikom. W ostatnim tygodniu średnio na jedną pułapkę odłowiło się 237 szt. owocówki śliwkóweczki; 57 szt. owocówki jabłkóweczki i 15 szt. zwójki siatkóweczki. Ponieważ ostatnie zabiegi przeciwko tej grupie szkodników były wykonywane w dniach 04-05.08.2015 roku, to do końca tego tygodnia powinniśmy wykonać kolejny i mam nadzieję że ostatni w bieżącym sezonie wegetacyjnym zabieg.

W sadach jabłoniowych najlepiej byłoby użyć (aby nie stwierdzono pozostałości w owocach) Affirm 095 SG (karencja 3 dni) w dawce od 2,5-3,0 kg/ha. Rejestrację posiadają również Coragen 200 SC (14) w dawce 0,125-0,175 l/ha lub  Runner 240 EC (14) w dawce 0,40 l/ha lub  Steward/ Rumo/Sakarb 30 WG (7) w dawce 0,17 – 0,2 kg/ha.

W sadach śliwowych zarejestrowany jest Runner 240 SC w dawce( 0,5 l/ha) (7).

Adam Fura, ŚODR Modiszewice o. Sandomierz

1 KOMENTARZ

  1. Jak drzewa więdną z powodu suszy to algi im nie pomogą chyba że będą podawane np. w 10 tys litrów wody na ha. Nie ma co ludziom w głowie mieszać!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.