Enologia na Uniwersytecie Jagiellońskim

Na Wydziale Farmaceutycznym Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego rozpoczęło zajęcia 25 pierwszych studentów nowo otwartego kierunku studiów podyplomowych – enologii, czyli nauki o winie. Zainteresowanie studiami było spore, w rekrutacji wzięło udział ponad 100 osób.
Studia odbywają się w systemie zaocznym i będą trwały 2 semestry. Prócz zajęć teoretycznych, program przewiduje cykl zajęć praktycznych w uniwersyteckiej winnicy, podczas których studenci sami spróbują zrobić wino. Wykładowcami będą polscy specjaliści z dziedziny enologii (m. in. Agnieszka Wyrobek-Rousseau, Wojciech Bosak, Michał Jancik, Agata Ogórka). Jednym z prowadzących zajęcia jest również opiekun uniwersyteckiej winnicy „Nad Dworskim Potokiem” mgr inż. Adam Kiszka.
 
Winnica została założona w 2004 r. w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Krakowa, z inicjatywy prof. Karola Musioła – rektora UJ, zainspirowanego tego typu założeniami przy ważniejszych uczelniach europejskich. Obecnie nasadzenia zajmują ponad hektar. Uprawia się tu głównie odmiany mieszańcowe (‘Seyval Blanc’, ‘Bianca’, ‘Aurora’, ‘Hibernal’ oraz ‘Rondo’), które w porównaniu do winorośli właściwej (Vitis vinifera) są bardziej mrozoodporne, wcześniej dojrzewają, nie są również tak podatne na choroby, dzięki czemu zabiegi chemiczne można ograniczyć do minimum.
 
Wina wyprodukowane w winnicy UJ, sprzedawane pod marką NOVUM, już odniosły wiele sukcesów. Największy w roku 2010. W konkursie win uniwersyteckich w słoweńskim Mariborze wino Hibernal rocznik 2008 zostało championem w kategorii białych win wytrawnych, pokonując tym samym konkurentów z Hiszpanii, Austrii czy Czech.
Katarzyna Kulczak, Plantpress

Related Posts

None found

Poprzedni artykułI Regionalna Konferencja Sadownicza w Nowym Sączu
Następny artykułFLEURON D’ANJOU nagrodzona złotym medalem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.