Początek października był okresem żniw dla producentów winnej latorośli. Dało się to zauważyć na pokazach wykonywania nastawu wina zorganizowanych przez Towarzystwo Naukowe Sandomierskie w Winnicy Świętego Jakuba w Sandomierzu. Pokazy przeprowadził Marceli Małkiewicz, pasjonat i praktyk sztuki wytwarzania win gronowych.
Przeprowadzone pokazy wykonania nastawu wina były elementem projektu współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Uczestnicy pokazów w ciągu kilku godzin mogli zapoznać się i uczestniczyć w pełnym procesie przygotowania nastawu wina do momentu rozpoczęcia fermentacji właściwej.
Po uzyskaniu informacji, jak prawidłowo zbierać owoce, uczestnicy przystąpili do winobrania odmiany ‘Seyve Villard’ w przyklasztornej winnicy sandomierskich dominikanów. Następnie objaśnione zostały sposoby oceny dojrzałości zbiorczej owoców. Prowadzący pokaz – M. Małkiewicz stwierdził, że bieżący rok należy zaliczyć do dobrych z punktu widzenia jakości owoców, ale jest gorszy od roku 2012. Dla przykładu atrakcyjniejsze z odmian zawierały ekstrakt na poziomie 21oBrix dla ‘Seyve Villard’ i ‘Hibennal’, 23oBrix dla odmiany ‘Regent’, a 25oBrix dla ‘Solaris’.
Winobranie w Winnicy św. Jakuba
[NEW_PAGE]
Z zebranych owoców wykonano miazgę, do której dodano enzym ułatwiający jej macerację oraz zasiarkowano ją pirosiarczynem potasu, by osłabić dzikie drożdże i zapobiec rozwojowi organizmów niepożądanych. W trakcie maceracji trwającej dwie godziny uczestnicy otrzymali pakiet wyczerpujących informacji, jak wykonać dobre białe i czerwone wino gronowe, z uwzględnieniem odmian możliwych do uprawy z powodzeniem w lokalnych warunkach klimatyczno-glebowych. Z prowadzonej dyskusji można było wywnioskować o dużej wiedzy uczestników w tym zakresie, lecz bazującej na domowym wyrobie win z różnych owoców przydomowych ogrodów.
Po zakończeniu maceracji miazga poddana została tłoczeniu przy użyciu hydroprasy, a uzysk soku wyszacowano na 75-80% w stosunku do masy świeżych owoców. Sokiem napełniono metalowy fermentor, który poddano go dwudniowej sedymentacji. Wówczas zaprezentowano fermentor, który przeszedł już dwudniową sedymentację i dokonano zlewu soku znad osadu oraz dokonano uaktywnienia drożdży szlachetnych w oddzielnym naczyniu. Sokiem napełniono szklany balon, który zastał zaszczepiony drożdżami i wzbogacony pożywką. Tak przygotowany nastaw powędrował do pomieszczenia o temperaturze około 18oC do fermentacji.
Pozyskiwanie soku w prasie hyraulicznej
Zlewanie soku po sedymentacji
Winnica Świętego Jakuba jest częścią Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego pieczołowicie traktowaną ze względu na tradycje sięgające 1227 roku, kiedy to przybył do Sandomierza zakon Dominikanów. Założyli oni na terenie swoich posiadłości winnicę, której przeznaczeniem było dostarczanie wina do celów liturgicznych. O dynamicznym rozwoju winnicy świadczy otrzymanie w 1238 roku certyfikatu handlowego książąt piastowskich na dystrybucję wina w całej Europie, potwierdzonego później przez księcia Leszka Czarnego.
Gleba i klimat Ziemi Sandomierskiej sprzyjały uzyskaniu surowca dobrej jakości, a ciepłe nadwiślańskie zbocza szybko porosły krzewami winorośli, o czym wspomina ksiądz Buliński w „Monografija miasta Sandomierza”. Wytwarzane w tym rejonie wino cieszyło się dużym uznaniem, co potwierdza Marcin z Urzędowa, pisząc w swoim dziele Herbarz Polski z 1545 roku, że „wino sandomierskie lepsze od morawskiego bywa”.
Po ochłodzeniu klimatycznym wiele szczepów Vitis vinifera wymarło, a pozostały mniej atrakcyjne mieszańce, które po dziś dzień rosną niemal koło każdego domu, podtrzymując tradycje tej uprawy sprzed lat. Jednak dawne tradycje winiarskie zostały zaniechane na wiele lat. Współcześnie wprowadzane odmiany tolerancyjne dla niedogodności klimatycznych i o dobrych walorach smakowych rokują nadzieję na powrót tradycji winiarskich w tym rejonie.
Ta strona używa plików Cookie. Klikając "Zgoda", zgadzasz się na wykorzystanie wszystkich plików Cookie. Szczegółowych wyborów możesz dokonać w sekcji ustawienia.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.