W Jaśle powstaje Podkarpacka Akademia Wina

Podkarpacka Akademia Wina powstaje w Jaśle. Kurs dla przyszłych winiarzy potrwa 12 miesięcy; pierwszy rozpocznie się w lutym przyszłego roku. Akademię tworzy Fundacja na rzecz rozwoju winiarstwa w Polsce "Galicja Vitis", a jej partnerem jest samorząd Jasła.

– Naszą podstawową ofertą będzie roczny kurs winiarski. Po jego ukończeniu każdy z uczestników ma umieć poprawnie założyć i prowadzić winnicę oraz zrobić dobre wino – powiedział założyciel fundacji oraz inicjator przedsięwzięcia Roman Myśliwiec.

Dla słuchaczy zaplanowano 320 godzin zajęć; spotykać się będą podczas 20 zjazdów. Kurs rozpocznie się w lutym, kiedy zaczyna się wegetacja roślin. Zakończy się rok później egzaminem. W jego trakcie każdy z uczestników będzie musiał m.in. zaprezentować samodzielnie zrobione wino. – Program oparty został na najlepszych światowych wzorach w tej dziedzinie, a wykładowcami będą najlepsi specjaliści polscy i zagraniczni. Duży nacisk chcemy położyć na zajęcia praktyczne, m.in. warsztaty prowadzone w winnicach, przetwórniach i laboratoriach – podkreślił Myśliwiec.

Oprócz podstawowego rocznego kursu, jasielska akademia zamierza także organizować szkolenia dotyczące m.in. turystyki winiarskiej, marketingu w tej branży, oceny i degustacji win. Pierwsze z nich rozpoczną się w październiku.

Według Myśliwca, „sukces polskich winiarzy możliwy był w znacznym stopniu dzięki edukacji winiarskiej”. „Ważną role odgrywało tutaj Podkarpacie. Region bywa określany mianem centrum edukacji winiarskiej w Polsce” – dodał.

Zdaniem rzeczniczki jasielskiego magistratu Agaty Koby, powstanie akademii wina „dobrze wpisuje się w strategię wizerunkową miasta, której głównym hasłem jest 'Jasło w(inne) klimaty'”. – Nasze winiarstwo osiągnęło już całkiem wysoki poziom. Wina polskich winiarzy są znane i uznane nie tylko w kraju, ale i za granicą. Warto jednak pamiętać, że odrodzenie współczesnego winiarstwa na Podkarpaciu zaczęło się w Jaśle; tutaj, w latach 80. ubiegłego wieku, powstały pierwsze winnice. Myślę, że działanie akademii w tym pomoże – zaznaczyła Koba.

Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch – trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Rzeszowa, Przeworska. Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch i leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle; jej założycielem był Roman Myśliwiec.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMini kiwi wyhodowane w SGGW już w sklepach
Następny artykułStraty z powodu rosyjskiego embarga

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.