Dobry sezon dla francuskich truskawek

W bieżącym roku zbiory truskawek we Francji wyniosą szacunkowo 58,1 tys. ton i tym samym będą o 5% większe wobec roku poprzedniego. W stosunku do ostatnich pięciu lat produkcja tegoroczna będzie wyższa nawet o 12%.
Największymi regionami produkcyjnym są południowo – wschodnia część kraju – tu zebranych zostanie około 23,3 tys. ton oraz południowo- zachodnia z wynikiem ponad 16,0 tys. ton. W bieżącym roku truskawki uprawiane są na powierzchni 3,3 tys. ha – to o 3% więcej wobec roku minionego. Francja to zdecydowanie większy importer niż eksporter truskawek. W roku 2013 Francuzi sprowadzili 94,1 tys. ton tych owoców przede wszystkim z państw unijnych – niecałe 82,0 tys. ton, a największym unijnym dostawcą była Hiszpania z wynikiem prawie 70,0 tys. ton. Ponadto około 12,2 tys. ton stanowił import spoza państw unijnych i tu najwięcej zaimportowano z Maroka – 9,2 tys. ton. Eksport tych owoców  w roku 2013 wyniósł 17,3 tys. ton, z czego14,1 tys. ton wysłano do pozostałych państw członkowskich UE, a zaledwie 3,1 tys. ton do państw trzecich.
 
Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMniej jabłek, ale wyjątkowo długi sezon truskawkowy
Następny artykułHiszpański eksport ogórków

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.