Festyn „Poznańska Pyra” w Muzeum w Szreniawie

Festyn poświęcony ziemniakom - „Poznańska Pyra” - zostanie zorganizowany w niedzielę w Muzeum Rolnictwa w podpoznańskiej Szreniawie. Impreza jest częścią Europejskich Dni Dziedzictwa 2012. Pyra to wielkopolskie określenie ziemniaka.

– Będą szare kluchy, pyry z gzikiem z parownika, placki ziemniaczane, kopytka, czyli wszystko to, co z poznańskiej pyry najsmaczniejsze. Ponadto zaplanowano pokazy gastronomiczne, konkursy, quizy, występy zespołów artystycznych – powiedziała dyrektor Wydziału Promocji Powiatu Poznańskiego Daria Kowalska-Tonder.
 
Zwiedzający będą mogli zobaczyć tradycyjny sposób uprawiania ziemniaków, w tym ręcznego ich wykopywania, układania w kopce. Muzeum wystawi swoje maszyny służące do uprawy i zbioru ziemniaków, w tym zabytkową parową lokomobilę wyprodukowaną w 1919 roku w Zakładach Hipolita Cegielskiego w Poznaniu.
 
Festyn jest częścią programu turystycznego realizowanego przez powiat poznański – „Naturalnie dookoła Poznania”; program ma pokazać bogactwo smaków i tradycje kulinarne związane z terenem powiatu.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBilans handlu żywnością
Następny artykułTegoroczna produkcja jabłek w Chinach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.