Holenderski eksport warzyw szklarniowych

W 2012 roku Holendrzy wyeksportowali łącznie 1,353 mln ton czterech podstawowych warzyw szklarniowych rodzimej produkcji wobec 1,377 mln ton w roku 2011 oraz 1,442 mln ton w roku 2010.
Dominowały jak co roku pomidory, których w roku 2012 wysłano łącznie 721,4 tys. ton wobec 738,2 tys. ton rok wcześniej. Na drugim miejscu znalazły się ogórki z wynikiem 301,7 tys. ton oraz kolejno słodka papryka – 294,1 tys. ton i bakłażany z wynikiem nieco ponad 36,0 tys. ton. Sumując wysyłkę warzyw szklarniowych pochodzących z rodzimych zbiorów oraz pochodzących z reeksportu Holandia w roku 2012 wysłała poza granice łącznie wszystkich warzyw szklarniowych 1,955 mln ton wobec 2,076 mln ton rok wcześniej. Największymi odbiorcami holenderskich warzyw są od lat Niemcy, następnie Wielka Brytania, Szwecja oraz Francja i Czechy.
W roku 2012 w Holandii produkcja warzyw szklarniowych wyniosła 1,607 mln ton wobec 1,605 mln ton w roku 2011 oraz 1,656 mln ton w roku 2010. Najwięcej w minionym roku zebrano pomidorów 805,0 tys. ton oraz 410,0 tys. ton ogórków i 345,0 tys. ton papryki słodkiej.
Za: FAMMU/FAPA 
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułHiszpańska truskawka króluje w Niemczech
Następny artykułŻywność alternatywna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.