Jakich zbiorów możemy się spodziewać?

Według najnowszych danych Stowarzyszenia Europejskich Producentów Owoców i Warzyw (Freshfel) łączny obszar upraw warzyw i owoców w UE27 stanowi około 3% ziem wykorzystywanych przez rolnictwo.

Przeciętna coroczna produkcja owoców w tych krajach oscyluje wokół 35-36 mln ton. Jabłka i gruszki to około 34% z tego wolumenu, cytrusy stanowią 20%, owoce miękkie 19%, winogrona 7%. W UE27 zbiera się około 60 mln ton, najwięcej – pomidorów (26%). Kapustne stanowią 18%, cebulowe 15%, korzeniowe 13%.

 

Za:freshfel

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWinogrona na liście
Następny artykułWarmińsko-Mazurskie: wojewoda wystąpił o kredyty klęskowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.